Presna letnja torta sa borovnicama, limunom i bananom
Ovog meseca vam donosimo recept našeg vege šefa Saše Žervanova za presnu voćnu tortu - idealno slatko osveženje za letnje dane bez pečenja, bez šećera, bez mleka, jaja i glutena! Sastojci za koru: 100g badema100g oraha100g urmi bez...
Veganski kari s povrćem i tofuom
Kari (Curry) u prahu je mešavina južnoazijskih začina koji su popularizirali Britanci. Sastoji se od korijandera, kurkume, kima i piskavice koji su osnovni sastojci mešavine, a često se dodaju još đumbir, komorač, slačica, paprika i drugi začini, ovisno o...
Proteinska čorba od sočiva i heljde
Sastojci:1/2 šolje heljde1/2 šolje braon sočiva (sitnijeg zrna)1 crveni luk ili praziluk1 manji koren celera1 manja keleraba2-3 šargarepe3-4 supene kašike maslinovog ulja1 mala kašika aleve paprike1,5 l vode ili povrćnog temeljca1-2 kašike...
Vegetarijanske sarmice od kelja punjene sirom
U aprilu vam donosimo recept Magdalene Ristić za vegetarijanske sarmice od kelja zapečene u rerni. Magdalena je ljubiteljka indijske kuhinje i egzotičnih začina, ali je malo prilagodila i pojednostavila ovaj indijski recept. Danas je moguće većinu...
Indijski puding od pirinča – Kheer
Indijski slatkiši su najčešće bazirani na mlečnim proizvodima i mnogo su slatki. Mi vam ovaj put donosimo vegansku i malko zdraviju varijantu slatkog pirinča koji možete da jedete i tokom posta. Iako izgleda slično kao sutlijaš, postupak kuvanja slatkog...
Dva recepta za lagane prolećne obroke sa povrćem
Dva lagana recepta za jela od povrća Veganski Pad Thai Sastojci (za 2 osobe):1 pakovanje pirinčanih nudli (250g)3-4 kašike ulja2 čena belog luka1 tikvica2 šargarepe1 paprika4 kašike tamari ili soya sosa2 kašike vode2 kašike javorovog sirupa ili...
Zdravi i ukusni čokoladni deserti bez šećera, mleka i glutena
Ovog meseca nam je Mia Šoškić pripremila dva recepta: zdravu čokoladu sa goji bobicama i čokoladnu kremu od urmi i indijskih oraha. Recepti su pogodni za vegane i za one koji poste. Čoko „gušt“ - čokoladni užitak Sastojci:150g indijskih...
Varivo od pasulja sa dimljenim tofuom
Donosimo vam recept za fino posno varivo od pasulja sa dimljenim tofuom, koje je pogodno za vegane i one koji izbegavaju gluten. Iako su nam stigli topliji dani, još uvek je vreme za jela na „kašiku“ koja će nas zagrejati, baš kao i ovo varivo. ...
Kolač od bundeve i kikirikija
Ovog meseca vam predstavljamo recept za veganski kolač od bundeve i kikirikija koji nam je pripremila Mia Šoškić. Mia se specijalizovala za slatka jela i sama osmislila poslastice koje možete da probate u splitskim restoranima Makrovegi i Upcafeu, a koje...
Palačinke od spelte punjene mlevenim integralnim keksom, orasima i čokoladom
Sastojci za testo:1 velika šolja brašna od spelte2 dl sojinog ili ovsenog mleka1,5 - 2 dl kisele vodemalo soli2 kašike kokosovog šećeraaroma vanile2-3 kašike kokosovog ulja za pečenje Postupak: Sve sastojke dobro izmešati mutilicom ili mikserom....
Veganska sarma punjena integralnim pirinčem, seitanom, tempehom i dimljenim tofuom
Ako tražite inspiraciju za veganske sarme ili biste probali nešto drugačije i zdravije nakon novogodišnjeg prejedanja, imamo za vas ukusan recept koji nam je pripremila Romana Milić, koja već dugi niz godina vodi poznati zagrebački veganski i...
Vegan Chowmin – thai nudle sa povrćem & grilovanim tofuom
Ovog decembra vam predstavljamo recept vege šefa Marije Kojčinović, koja je ljubiteljima veganske i vegetarijanske hrane u Beogradu poznata kao kreativni direktor i šef Rai cateringa, a takođe i kao voditeljka vege kuvaonica koje uključuju edukaciju,...
Dve ideje za Buda činiju
Buda činija (Buddha bowl) poznata i kao makro, hipi ili jogi činija, poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i kod nas. Predstavlja kompletan obrok u jednoj većoj činiji koji sadrži celovite žitarice, biljne proteine i zdrave masnoće. Ova...
Kuglice sa integralnim mlevenim keksom i lešnikom
Zdrave i ukusne kuglice sa integralnim mlevenim keksom Da li ste već probali naš novi integralni mleveni keks sa stevijom i fruktozom? Ako niste, trk do radnje zdrave hrane po keks i onda možete da se bacite na degustiranje i pravljenje slatkiša. Naš...
Namaz od pasulja i sušenog paradajza
Sastojci: 300g kuvanog belog pasulja3 - 4 sušena paradajzasok od ½ limuna3 supene kašike maslinovog ulja1 kafena kašika dimljene mlevene paprike1 čen belog luka2 - 3 kašike vodeSo i biber prema ukusu Postupak: Skuvani i...
Varivo od mung pasulja
Mung ili mungo pasulj je mahunarka koja potiče iz Indije, a uzgaja se širom Azije. Kod nas se može pronaći organski mung pasulj u svim bolje snabdevenim zdravim hranama. Veoma je cenjen jer obiluje nutrijentima i ima visoku hranjivu vrednost. Dobra je...
Humus sa pečenom cveklom
Za ljubitelje cvekle donosimo recept za zdrav i ukusan namaz - humus sa cveklom. Iako nije svima omiljena namirnica, cvekla je vrlo hranjiva i niskokalorična. Mogu je konzumirati dijabetičari i poznata je po tome da pomaže kod mršavljenja i anemije....
Rižoto od povrća na dva načina
Šareni rižoto sa pečurkama i povrćem Sastojci: 1 crveni luk 3 kašike ulja 1 kašičica aleve paprike 1 šargarepa 1 crvena paprika 1 zelena paprika 100g šampinjona 1 šolja pirinča arborio ili originario 4 šolje vode ili povrćnog temeljca so i...
Jesenja krem čorba od bundeve
Sastojci: 1 manja hokaido bundeva 1 šargarepa 1 koren peršuna ili zelen za supu 3 kašike maslinovog ulja 1/3 kašičice kari začina u prahu 1 - 2 kašike ovsenih pahuljica So i biber prema ukusu Postupak: Povrće oprati, oguliti i naseckati na...
Dva brza recepta za ‘kajganu’ od tofua
Donosimo vam dva recepta za pripremu malo drugačije varijante „kajgane“ koja ne sadrži namirnice životinjskog porekla. Ovo ukusno i jednostavno jelo od tofua se brzo priprema i bogato je proteinima. Takođe, ne sadrži gluten, pogodno je za vegane i sve one...
Presna letnja torta sa borovnicama, limunom i bananom
Ovog meseca vam donosimo recept našeg vege šefa Saše Žervanova za presnu voćnu tortu - idealno slatko osveženje za letnje dane bez pečenja, bez šećera, bez mleka, jaja i glutena! Sastojci za koru: 100g badema100g oraha100g urmi bez...
Veganski kari s povrćem i tofuom
Kari (Curry) u prahu je mešavina južnoazijskih začina koji su popularizirali Britanci. Sastoji se od korijandera, kurkume, kima i piskavice koji su osnovni sastojci mešavine, a često se dodaju još đumbir, komorač, slačica, paprika i drugi začini, ovisno o...
Proteinska čorba od sočiva i heljde
Sastojci:1/2 šolje heljde1/2 šolje braon sočiva (sitnijeg zrna)1 crveni luk ili praziluk1 manji koren celera1 manja keleraba2-3 šargarepe3-4 supene kašike maslinovog ulja1 mala kašika aleve paprike1,5 l vode ili povrćnog temeljca1-2 kašike...
Vegetarijanske sarmice od kelja punjene sirom
U aprilu vam donosimo recept Magdalene Ristić za vegetarijanske sarmice od kelja zapečene u rerni. Magdalena je ljubiteljka indijske kuhinje i egzotičnih začina, ali je malo prilagodila i pojednostavila ovaj indijski recept. Danas je moguće većinu...
Indijski puding od pirinča – Kheer
Indijski slatkiši su najčešće bazirani na mlečnim proizvodima i mnogo su slatki. Mi vam ovaj put donosimo vegansku i malko zdraviju varijantu slatkog pirinča koji možete da jedete i tokom posta. Iako izgleda slično kao sutlijaš, postupak kuvanja slatkog...
Dva recepta za lagane prolećne obroke sa povrćem
Dva lagana recepta za jela od povrća Veganski Pad Thai Sastojci (za 2 osobe):1 pakovanje pirinčanih nudli (250g)3-4 kašike ulja2 čena belog luka1 tikvica2 šargarepe1 paprika4 kašike tamari ili soya sosa2 kašike vode2 kašike javorovog sirupa ili...
Zdravi i ukusni čokoladni deserti bez šećera, mleka i glutena
Ovog meseca nam je Mia Šoškić pripremila dva recepta: zdravu čokoladu sa goji bobicama i čokoladnu kremu od urmi i indijskih oraha. Recepti su pogodni za vegane i za one koji poste. Čoko „gušt“ - čokoladni užitak Sastojci:150g indijskih...
Varivo od pasulja sa dimljenim tofuom
Donosimo vam recept za fino posno varivo od pasulja sa dimljenim tofuom, koje je pogodno za vegane i one koji izbegavaju gluten. Iako su nam stigli topliji dani, još uvek je vreme za jela na „kašiku“ koja će nas zagrejati, baš kao i ovo varivo. ...
Kolač od bundeve i kikirikija
Ovog meseca vam predstavljamo recept za veganski kolač od bundeve i kikirikija koji nam je pripremila Mia Šoškić. Mia se specijalizovala za slatka jela i sama osmislila poslastice koje možete da probate u splitskim restoranima Makrovegi i Upcafeu, a koje...
Palačinke od spelte punjene mlevenim integralnim keksom, orasima i čokoladom
Sastojci za testo:1 velika šolja brašna od spelte2 dl sojinog ili ovsenog mleka1,5 - 2 dl kisele vodemalo soli2 kašike kokosovog šećeraaroma vanile2-3 kašike kokosovog ulja za pečenje Postupak: Sve sastojke dobro izmešati mutilicom ili mikserom....
Veganska sarma punjena integralnim pirinčem, seitanom, tempehom i dimljenim tofuom
Ako tražite inspiraciju za veganske sarme ili biste probali nešto drugačije i zdravije nakon novogodišnjeg prejedanja, imamo za vas ukusan recept koji nam je pripremila Romana Milić, koja već dugi niz godina vodi poznati zagrebački veganski i...
Vegan Chowmin – thai nudle sa povrćem & grilovanim tofuom
Ovog decembra vam predstavljamo recept vege šefa Marije Kojčinović, koja je ljubiteljima veganske i vegetarijanske hrane u Beogradu poznata kao kreativni direktor i šef Rai cateringa, a takođe i kao voditeljka vege kuvaonica koje uključuju edukaciju,...
Dve ideje za Buda činiju
Buda činija (Buddha bowl) poznata i kao makro, hipi ili jogi činija, poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i kod nas. Predstavlja kompletan obrok u jednoj većoj činiji koji sadrži celovite žitarice, biljne proteine i zdrave masnoće. Ova...
Kuglice sa integralnim mlevenim keksom i lešnikom
Zdrave i ukusne kuglice sa integralnim mlevenim keksom Da li ste već probali naš novi integralni mleveni keks sa stevijom i fruktozom? Ako niste, trk do radnje zdrave hrane po keks i onda možete da se bacite na degustiranje i pravljenje slatkiša. Naš...
Namaz od pasulja i sušenog paradajza
Sastojci: 300g kuvanog belog pasulja3 - 4 sušena paradajzasok od ½ limuna3 supene kašike maslinovog ulja1 kafena kašika dimljene mlevene paprike1 čen belog luka2 - 3 kašike vodeSo i biber prema ukusu Postupak: Skuvani i...
Varivo od mung pasulja
Mung ili mungo pasulj je mahunarka koja potiče iz Indije, a uzgaja se širom Azije. Kod nas se može pronaći organski mung pasulj u svim bolje snabdevenim zdravim hranama. Veoma je cenjen jer obiluje nutrijentima i ima visoku hranjivu vrednost. Dobra je...
Humus sa pečenom cveklom
Za ljubitelje cvekle donosimo recept za zdrav i ukusan namaz - humus sa cveklom. Iako nije svima omiljena namirnica, cvekla je vrlo hranjiva i niskokalorična. Mogu je konzumirati dijabetičari i poznata je po tome da pomaže kod mršavljenja i anemije....
Rižoto od povrća na dva načina
Šareni rižoto sa pečurkama i povrćem Sastojci: 1 crveni luk 3 kašike ulja 1 kašičica aleve paprike 1 šargarepa 1 crvena paprika 1 zelena paprika 100g šampinjona 1 šolja pirinča arborio ili originario 4 šolje vode ili povrćnog temeljca so i...
Jesenja krem čorba od bundeve
Sastojci: 1 manja hokaido bundeva 1 šargarepa 1 koren peršuna ili zelen za supu 3 kašike maslinovog ulja 1/3 kašičice kari začina u prahu 1 - 2 kašike ovsenih pahuljica So i biber prema ukusu Postupak: Povrće oprati, oguliti i naseckati na...
Dva brza recepta za ‘kajganu’ od tofua
Donosimo vam dva recepta za pripremu malo drugačije varijante „kajgane“ koja ne sadrži namirnice životinjskog porekla. Ovo ukusno i jednostavno jelo od tofua se brzo priprema i bogato je proteinima. Takođe, ne sadrži gluten, pogodno je za vegane i sve one...
Presna letnja torta sa borovnicama, limunom i bananom
Ovog meseca vam donosimo recept našeg vege šefa Saše Žervanova za presnu voćnu tortu - idealno slatko osveženje za letnje dane bez pečenja, bez šećera, bez mleka, jaja i glutena! Sastojci za koru: 100g badema100g oraha100g urmi bez...
Veganski kari s povrćem i tofuom
Kari (Curry) u prahu je mešavina južnoazijskih začina koji su popularizirali Britanci. Sastoji se od korijandera, kurkume, kima i piskavice koji su osnovni sastojci mešavine, a često se dodaju još đumbir, komorač, slačica, paprika i drugi začini, ovisno o...
Proteinska čorba od sočiva i heljde
Sastojci:1/2 šolje heljde1/2 šolje braon sočiva (sitnijeg zrna)1 crveni luk ili praziluk1 manji koren celera1 manja keleraba2-3 šargarepe3-4 supene kašike maslinovog ulja1 mala kašika aleve paprike1,5 l vode ili povrćnog temeljca1-2 kašike...
Vegetarijanske sarmice od kelja punjene sirom
U aprilu vam donosimo recept Magdalene Ristić za vegetarijanske sarmice od kelja zapečene u rerni. Magdalena je ljubiteljka indijske kuhinje i egzotičnih začina, ali je malo prilagodila i pojednostavila ovaj indijski recept. Danas je moguće većinu...
Indijski puding od pirinča – Kheer
Indijski slatkiši su najčešće bazirani na mlečnim proizvodima i mnogo su slatki. Mi vam ovaj put donosimo vegansku i malko zdraviju varijantu slatkog pirinča koji možete da jedete i tokom posta. Iako izgleda slično kao sutlijaš, postupak kuvanja slatkog...
Dva recepta za lagane prolećne obroke sa povrćem
Dva lagana recepta za jela od povrća Veganski Pad Thai Sastojci (za 2 osobe):1 pakovanje pirinčanih nudli (250g)3-4 kašike ulja2 čena belog luka1 tikvica2 šargarepe1 paprika4 kašike tamari ili soya sosa2 kašike vode2 kašike javorovog sirupa ili...
Zdravi i ukusni čokoladni deserti bez šećera, mleka i glutena
Ovog meseca nam je Mia Šoškić pripremila dva recepta: zdravu čokoladu sa goji bobicama i čokoladnu kremu od urmi i indijskih oraha. Recepti su pogodni za vegane i za one koji poste. Čoko „gušt“ - čokoladni užitak Sastojci:150g indijskih...
Varivo od pasulja sa dimljenim tofuom
Donosimo vam recept za fino posno varivo od pasulja sa dimljenim tofuom, koje je pogodno za vegane i one koji izbegavaju gluten. Iako su nam stigli topliji dani, još uvek je vreme za jela na „kašiku“ koja će nas zagrejati, baš kao i ovo varivo. ...
Kolač od bundeve i kikirikija
Ovog meseca vam predstavljamo recept za veganski kolač od bundeve i kikirikija koji nam je pripremila Mia Šoškić. Mia se specijalizovala za slatka jela i sama osmislila poslastice koje možete da probate u splitskim restoranima Makrovegi i Upcafeu, a koje...
Palačinke od spelte punjene mlevenim integralnim keksom, orasima i čokoladom
Sastojci za testo:1 velika šolja brašna od spelte2 dl sojinog ili ovsenog mleka1,5 - 2 dl kisele vodemalo soli2 kašike kokosovog šećeraaroma vanile2-3 kašike kokosovog ulja za pečenje Postupak: Sve sastojke dobro izmešati mutilicom ili mikserom....
Veganska sarma punjena integralnim pirinčem, seitanom, tempehom i dimljenim tofuom
Ako tražite inspiraciju za veganske sarme ili biste probali nešto drugačije i zdravije nakon novogodišnjeg prejedanja, imamo za vas ukusan recept koji nam je pripremila Romana Milić, koja već dugi niz godina vodi poznati zagrebački veganski i...
Vegan Chowmin – thai nudle sa povrćem & grilovanim tofuom
Ovog decembra vam predstavljamo recept vege šefa Marije Kojčinović, koja je ljubiteljima veganske i vegetarijanske hrane u Beogradu poznata kao kreativni direktor i šef Rai cateringa, a takođe i kao voditeljka vege kuvaonica koje uključuju edukaciju,...
Dve ideje za Buda činiju
Buda činija (Buddha bowl) poznata i kao makro, hipi ili jogi činija, poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i kod nas. Predstavlja kompletan obrok u jednoj većoj činiji koji sadrži celovite žitarice, biljne proteine i zdrave masnoće. Ova...
Kuglice sa integralnim mlevenim keksom i lešnikom
Zdrave i ukusne kuglice sa integralnim mlevenim keksom Da li ste već probali naš novi integralni mleveni keks sa stevijom i fruktozom? Ako niste, trk do radnje zdrave hrane po keks i onda možete da se bacite na degustiranje i pravljenje slatkiša. Naš...
Namaz od pasulja i sušenog paradajza
Sastojci: 300g kuvanog belog pasulja3 - 4 sušena paradajzasok od ½ limuna3 supene kašike maslinovog ulja1 kafena kašika dimljene mlevene paprike1 čen belog luka2 - 3 kašike vodeSo i biber prema ukusu Postupak: Skuvani i...
Varivo od mung pasulja
Mung ili mungo pasulj je mahunarka koja potiče iz Indije, a uzgaja se širom Azije. Kod nas se može pronaći organski mung pasulj u svim bolje snabdevenim zdravim hranama. Veoma je cenjen jer obiluje nutrijentima i ima visoku hranjivu vrednost. Dobra je...
Humus sa pečenom cveklom
Za ljubitelje cvekle donosimo recept za zdrav i ukusan namaz - humus sa cveklom. Iako nije svima omiljena namirnica, cvekla je vrlo hranjiva i niskokalorična. Mogu je konzumirati dijabetičari i poznata je po tome da pomaže kod mršavljenja i anemije....
Rižoto od povrća na dva načina
Šareni rižoto sa pečurkama i povrćem Sastojci: 1 crveni luk 3 kašike ulja 1 kašičica aleve paprike 1 šargarepa 1 crvena paprika 1 zelena paprika 100g šampinjona 1 šolja pirinča arborio ili originario 4 šolje vode ili povrćnog temeljca so i...
Jesenja krem čorba od bundeve
Sastojci: 1 manja hokaido bundeva 1 šargarepa 1 koren peršuna ili zelen za supu 3 kašike maslinovog ulja 1/3 kašičice kari začina u prahu 1 - 2 kašike ovsenih pahuljica So i biber prema ukusu Postupak: Povrće oprati, oguliti i naseckati na...
Dva brza recepta za ‘kajganu’ od tofua
Donosimo vam dva recepta za pripremu malo drugačije varijante „kajgane“ koja ne sadrži namirnice životinjskog porekla. Ovo ukusno i jednostavno jelo od tofua se brzo priprema i bogato je proteinima. Takođe, ne sadrži gluten, pogodno je za vegane i sve one...