Ovog meseca vam donosimo recept našeg vege šefa Saše Žervanova za presnu voćnu tortu – idealno slatko osveženje za letnje dane bez pečenja, bez šećera, bez mleka, jaja i glutena!

Sastojci za koru:

100g badema
100g oraha
100g urmi bez koštica
Prstohvat cimeta i prstohvat himalajske soli

Postupak:

Natopiti sve zajedno u toliko vode da prekrije sastojke i ostaviti da odstoji minimum 30 minuta. Zatim ocediti od vode, staviti u blender, dodati cimet i himalajsku so. Sve zajedno umiksati. Rasporediti u kalup za torte.

Krema sa limunom i bananom

Sastojci:
150g indijskih oraha
1 limun organski
100ml agavinog sirupa
100g kokosovog ulja
1 banana
Prstohvat himalajske soli

Postupak:

Indijske orahe natopiti u vodi oko 60 minuta. Naribati koru 1 limuna i zatim iscediti njegov sok. Orahe ocediti, staviti u blender zajedno sa limunovim sokom, naribanom koricom limuna, agavinim sirupom, bananom i soli. Umiksati i zatim dodati kokosovo ulje pa miksati dok se dobije fina krema.

Krema sa borovnicama

Sastojci:
150g indijskih oraha
150g borovnica
120ml agavinog sirupa
120g kokosovog ulja
prstohvat himalajske soli

Postupak:

Indijske orahe natopiti u vodi oko 60 minuta pa ocediti. Ponoviti postupak kao sa prvom kremom tako da se na kraju dodaje kokosovo ulje koje mora biti rastopljeno.
Na osnovu (koru) izliti prvu kremu i staviti u zamrzivač da se hladi dok pripremamo drugu kremu. Postupak ponoviti. Na kraju napravimo sledeći preliv od urmi i fino mlevenog rogača ili kakao praha.

Preliv:

50g urmi natopiti u 50ml vode za 30 minuta. U to dodati 20g rogača ili kakao praha i smiksati. Preliti preko torte u tankom sloju i ostaviti je preko noći u frižideru ili ako vam se žuri bar 3 sata u zamrzivaču. Prijatno!

Saveti od srca:

Paziti da kreme nisu ni previše guste ni previše retke. Ako vam se čini da je pregusta dodati malo vode. Ako je retka uvek možete dodati još malo kokosovog ulja koje će učiniti da se pri hlađenju krema stvrdne. Za miksanje preporučujemo jače blendere npr. Vitamix blender ili NutriBullet. Ovo je jedna osnova za presne tortice, budite kreativni, eksperimentišite, koristite voće koje volite, avokado….uživajte u procesu stvaranja.

 

Priprema i fotografije: Saša Žervanov

Saša Žervanov, kuvar iz Beograda, trenutno šef kuhinje u Vegetarijanskom restoranu Radha Govinda u Ljubljani.
Njegova ljubav prema kuvanju počinje još u tinejdžerskom uzrastu u domaćoj kuhinji gde je kuvao za svoju porodicu. Sa 16 godina postaje vegetarijanac i od tada (već tri decenije) kuva, istražuje i usavršava se na području vegetarijanske i ayurvedske kuhinje.

U Beogradu je vodio i radionice vegetarijanskog kuvanja. 2009. godine odlazi u Ljubljanu na poziv prijatelja, gde preuzima vodjenje kuhinje u vegetarijanskom restoranu. Poslednjih nekoliko godina isprobao je veganski i presni način ishrane i video koliko mu je to pomoglo da poboljša svoje zdravlje. Takvu zdravu, energetski punu hranu želi da ponudi i svojim gostima.

Od septembra će voditi kuhinju u novom veganskom restoranu Mandala u Ljubljani i novi recepti i meniji se već pripremaju. Njegova ćerka je nasledila od njega ljubav prema kuvanju tako da vrlo često kreiraju i stvaraju poslastice zajedno.

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))