Mung ili mungo pasulj je mahunarka koja potiče iz Indije, a uzgaja se širom Azije. Kod nas se može pronaći organski mung pasulj u svim bolje snabdevenim zdravim hranama. Veoma je cenjen jer obiluje nutrijentima i ima visoku hranjivu vrednost. Dobra je zamena za meso u vreme posta jer 100g mung pasulja sadrži 25g proteina.

Mung pasulj je jako zastupljen u ayurvedskoj prehrani i odličan je za dektoksikaciju organizma i mršavljenje, a preporučuje se i onima kojima teško vare mahunarke jer uglavnom ne izaziva probavne smetnje i nadimanje. Takođe je dobar za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks. Kod nas se uglavnom može pronaći zeleni mung pasulj, ali takođe postoji i žuti očišćeni, odnosno neoljušteni mung pasulj koji se brže skuva jer nema zelenu opnu. Ova sitna mahunarka se često koristi i za uzgajanje klica koje su izvrsne u salatama ili kao dodatak jelima.

Sastojci:

150 g mung pasulja
2-3 šargarepe
1 crvena paprika
1 manja keleraba
1 koren peršuna ili paštrnaka
3 kašike ulja
2 dl kuvanog paradajza
1 kašičica aleve paprike
½ kašičice kurkume u prahu
1 lovorov list
So i biber prema ukusu
Malo đumbira (opciono)

Postupak:

Mung pasulj potopiti u vodu nekoliko sati ili preko noći. Dobro ga isprati pre upotrebe. Iseckati povrće i dinstati šargarepu, papriku, kelerabu i koren peršuna na ulju nekoliko minuta. Dodati alevu papriku i mung pasulj, preliti vodom, a zatim sipati kuvani paradajz i ubaciti lovorov list. Kuvati oko 40 – 45 minuta, odnosno dok pasulj ne omekša. Koren peršuna ili paštrnak možete kuvati i u komadu pa ga pred kraj kuvanja izvaditi, a takođe možete preskočiti đumbir ako ga ne koristite. Zadnjih nekoliko minuta dodajte so, biber i kurkumu. Ako ste ljubitelj ljutog, naseckajte malo ljute papričice pa dekorišite pasulj. Varivo servirajte uz kuvani basmati pirinač, proso ili neku drugu integralnu žitaricu.

Priprema i foto: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))