Sastojci (za 2 osobe):
1 crveni luk
1 veća tikvica
2 šargarepe
1 crvena paprika
so, biber prema ukusu
2 – 3 kašike ulja
200g tofua
malo pečenog susama za posipanje
Teriyaki sos:
1 dl vode
1 dl tamari sosa
1 kašika skroba
2 kašike javorovog sirupa
¼ kašičice sušenog belog luka
½ kašike rendanog đumbira
Postupak:
Prvo pripremite sastojke za sos. Otopite skrob u vodi i dodajte tamari, javorov sirup, đumbir i beli luk pa dobro promešajte.
Povrće isecite na trakice i dinstajte na ulju u woku ili dubljem tiganju dok ne omekša. Prebacite povrće na tanjir za serviranje, a u wok na malo ulja kratko propržite kocke tofua. Pred kraj sipajte sos i mešajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Servirajte preko povrća, pospite sa malo susama i poslužite toplo uz pirinač ili rezance.
Napomena:
Možete da koristite i drugo sezonsko povrće po želji, a oni koji nisu na bezglutenskoj ishrani, mogu umesto tamarija upotrebiti običan shoyu soja sos. Takođe, za zgušnjavanje sosa može da se koristi kukuruzni, pirinčani ili skrob od tapioke, a javorov sirup može da se zameni trščanim šećerom ili medom.
Priprema i foto: Barbara Gaj Ristić


Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!
(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))