Plavu boju vezujemo uz nebo, more i vodu. Razni tonovi plave su od davnih dana prisutni u enterijerima i umetnosti. Plava boja je boja mira, spokoja i sklada. Unosi harmoniju u naš život i okruženje.

Simbolika plave boje

Plava u prvom redu simbolizuje vodu (samim tim i more, reke, jezera, okeane). Predstavlja element vode i povezana je s emocijama. U različitim kulturama simbolizuje vernost, istinu, tišinu, besmrtnost, jasnoću, aristrokratiju, duhovnost i plemenitost.

Plava boja u dizajnu i arhitekturi

Poznati teoretičar boje Johannes Itten je u svom delu Umetnost boje opisao različite kontraste boja pa bi prema njemu jedan od najsnažnijih kontrasta bio komplementarni kontrast plavo-narandžasto. Prema Goetheovom Učenju u bojama, narandžastu i plavu bi bilo najbolje kombinovati u razmeri 1:2 (tzv. kontrast kvantiteta). Takođe, plava spada u hladne boje koje se vizuelno udaljavaju od posmatrača prilikom percipiranja umetničkog dela ili boja u prirodi.

Plava boja se jako dobro slaže s primarnim bojama – žutom i crvenom, a takođe i sekundarnim bojama – ljubičastom, narandžastom i zelenom, a harmoničnost enterijera se dobija ako s plavom kombinujemo boje istih valera, odnosno iste svetlosne i dinamičke vrednosti boje. Npr. ako koristimo jake tonove plave, onda je dobro kombinovati ih sa jakim tonovima crvene ili ljubičaste, a ako koristimo pastelno plavu, onda je dobro kombinovati sa svetlijim tonovima kao što je pastelno zelena, svetlo žuta ili ružičasta…

Obzirom da se plava povezuje s vodom i nebom, a time i čistoćom, vrlo je čest izbor za kupatila, banje i bazene.

Kako bi se dobila harmonična atmosfera prostorije, mogu se takođe kombinovati i razni tonovi plave, od nežno plave, morsko plave pa sve do tamno modre. A u novije vreme je popularna tirkizna koja u sebi sadrži plave i zelene tonove, kao i postupno nijansiranje zidova tzv. tehnikom ombre koja izgleda jako efektno u tonovima plave boje.

Plava se dobro slaže i sa ahromatskim bojama – crnom i belom. Iako neki smatraju da plava ne ide uz crnu boju, njihova kombinacija može dati elegantan spoj, pogotovo ako je koristimo za keramiku ili tkanine plave pozadine s crnim uzorkom ili obrnuto (jedna od te dve boje mora biti u većem procentu).

Plava boja je posebno popularna leti jer stvara utisak svežije i prijatnije atmosfere u domu za vreme velikih vrućina, a i često se koristi u mediteranskim enterijerima i eksterijerima.

Plava i tirkizno plava se jako dobro slažu s belom kao u primeru belih kućica s plavim krovovima na Santoriniju i drugim grčkim ostrvima, zatim kod plavo-belih marokanskih enterijera ili ornamentalne keramike – zidne i podne pločice (azulejos) na jugu Španije. Takođe, holandski i kineski yuan porcelan su poznati po plavim motivima na beloj pozadini.

Plava boja je možda pasivna i hladna, ali djeluje ugodno i nostalgično. To je jedna od najsmirenijih boja, najviše prigušuje i rashlađuje, podstiče koncentraciju. Uz zlatnu, koristila se dosta često u vizantijskoj umetnosti za prikazivanje pozadine koja je simbolizovala nebo, raj, duhovne sferu odnosno tzv, „prostor bez prostora“. Zlatna i plava su se koristile u islamskoj arhitektonskoj dekoraciji (npr. arabeske koje su ukrašavale džamije i palate).
Plava boja odlično pristaje i uz mnoge kombinacije različitih materijala poput kamena, drveta, stakla ili metala.

Plava boja i hromoterapija

U terapiji bojama, plava se koristi za umirenje glavobolja, opuštanje; smiruje i ublažava osećaj bola, posebno bolova u vratu i leđima, normalizuje preosetljivu i upalama sklonu kožu, a pomaže i kod nesanice i regulisanja telesne težine jer deluje na smanjenje apetita.

Plava boja se odnosi na petu, grlenu čakru (vishuddha) – izražavanje, govor, sposobnost komuniciranja o našim emocijama, potrebama i zahtevima. Utiče na komunikaciju, sanjanje, umetničko izražavanje, dobru procenu, mudrost, istinitost.

Preporučujemo vam da koristite tonove plave u spavaćim sobama i prostorijama za odmor i opuštanje.
Ako niste veliki ljubitelj ove boje, možete koristiti dekorativne plave predmete – zavese, jastuk, sliku ili lampu kako biste uneli opuštajuću atmosferu u svoj prostor za relaksaciju.

Hranu izrazito plave boje zapravo teško pronalazimo u prirodi. Vaš omiljeni smoothie možete “ofarbati” u plavu boju ako mu dodate borovnice ili kašičicu plave spiruline u prahu. Postoje namirnice koje sadrže tamno plavu i ljubičastu boju. Voće i povrće u ovoj plavo-ljubičastoj boji su šljive, patlidžan, tamne smokve, ljubičasti batat, ljubičasta šargarepa, ljubičasti bosiljak, cvet lavande, neke vrste crnog grožđa, borovnice, a takođe imamo i izrazito tamnoplave kao npr. aronija, kupina, crna ribizla i sl. Većina bobičastog voća je niskokalorična, bogata vitaminima i antioksidantima i pogodna za dijabetičare, kao i za sve one koji žele da se hrane zdravije. Iskoristite letnju sezonu i jedite više voća u ovoj boji.

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))