Zelena je prava prolećna boja, boja prirode. Deluje blago i umirujuće.
Nalazimo je svuda u prirodi i bliska je plavoj. Zelena spada u skupinu tzv. hladnih boja.
Ipak, zavisno o tonu, zelena može delovati i kao topla boja. Na primer, žutozeleni tonovi ili boja trave deluju dinamično, aktivno i životno dok plavozeleni tonovi umiruju.

Zelena boja u uređenju doma

Ako volite zeleno, a želite da vaš dom ima veselu, vedru atmosferu, izaberite žarke i tople tonove zelene te ih kombinujte sa žutim ili narandžastim detaljima, a ako želite smireniju atmosferu, odaberite hladnije tonove zelene u kombinaciji sa vodenim tonovima plave ili ljubičastim detaljima. Ako vam više odgovaraju neutralni tonovi, odaberite sivozelene ili svetlije maslinaste tonove u kombinaciji sa krem ili sivom bojom. Za spavaće sobe birajte pastelne nijanse zelene, a za kuhinju zelenožute koje podsećaju na voće kao što je limeta ili jabuka.

Prema teoriji boja, zelena se dobija mešanjem dve primarne boje, plave i žute, dakle jedne hladne i jedne tople boje. U snažnom je kontrastu sa svojim komplementarnim parom – crvenom bojom, a harmonična je s tonovima plave boje. Pošto i u prirodi nailazimo na mnogobrojne različite boje cveća u savršenom skladu sa zelenom pozadinom trave, grmlja i lišća, zeleno u pravilu možemo kombinovati sa svim ostalim bojama spektra, kao i sa belom.

Zelena boja se koristi u dizajnu za ambalažu proizvoda čija je poruka da su proizvedeni prirodno, organski, biljnog porekla ili da dugo zadržavaju svežinu (npr. osvežavajuća pića, mlečni proizvodi, mineralna voda i sl.). Koristi se često u klinikama, ambulantama i čekaonicama jer deluje umirujuće, a zelena se u velikoj meri bira i pri uređenju studija za wellness, spa i yogu.

Vastu, drevno vedsko znanje o stanovanju preporučuje zelenu boju u severnom delu kuće ili stana, a prema Feng shuiju zelena boja je najsvestranija i možete je ukomponovati u svaku prostoriju u domu jer donosi balans i harmoniju. Takođe, zelena ulazna vrata prema kineskom verovanju privlače pozitivnu financijsku situaciju.

Simbolika zelene boje

Zelena u različitim kulturama simbolizuje mir, veru, nadu, besmrtnost, obožavanje, plodnost i zadovoljstvo. Tamno zelena je obično povezana s novcem i finansijama.
Zelena boja se povezuje sa četvrtom, srčanom čakrom (anahata) koja predstavlja ljubav, humanost, osećanja, nade, želje, veze sa bliskim osobama ili članovima porodice. Pravilan rad ove čakre utiče na oprost, saosećanje, empatiju te ravnotežu između duhovnog i fizičkog.

Terapija zelenom bojom

Zelena boja ima isceljujući i zaštitni učinak. U hromoterapiji se zelena, za razliku od plave koja uglavnom služi za fizički odmor i oporavak, upotrebljava više za otklanjanje psihičkog stresa, teskobe i nemira. Zato je boravak u prirodi najbolji način za poboljšanje mentalnog zdravlja. Boravite što više u prirodi, posebno u šumama i na planinama ili priuštite sebi mali vrt prepun zelenila kako biste se opustili i oslobodili stresa.

Ako pak nemate prostora da biste napravili vrt, uvek možete vašu kuhinju obogatiti teglama sa začinskim biljem; nanom, ruzmarinom, bosiljkom, origanom i majčinom dušicom, koje neće biti samo ukras, već i korisne biljke za pripremu vaših omiljenih jela.

Zelena se boja povezuje i sa zdravom ishranom. Hrana zelene boje je dostupna i hranjiva – rukola, spanać, blitva, brokoli i razne salate su niskokalorične i lako se vare. Zeleni čaj je poznat po svom snažnom antioksidativnom dejstvu, a u poslednje vreme se sve više konzumiraju i zelene alge poput spiruline jer su izuzetno bogate proteinima, vitaminima i mineralima, posebno gvožđem i jodom.

Zelena boja odmara oči te blagotvorno deluje na glavobolju i nervozu. Ona je jedna od najharmoničnijih boja u spektru i donosi u naš dom osećaj stabilnosti i uravnoteženosti. Okružite se zelenom bojom kako biste uneli u svoj dom umirujuću atmosferu i kako biste se napunili energijom nakon napornog dana.

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))