Ako ste osoba koja voli prirodu, zima je sigurno težak period za vas jer ograničava aktivnosti na otvorenom prostoru. Međutim, dobra vest je da je proleće, iako malo kasni, već na našim vratima. Da bi ste se valjano pripremili za toplije vreme počnite da skupljate dobre planinarske savete!

Uvek ponesite dodatnu opremu

Vremenske prilike tokom proleća su nepredvidive i često možete doživeti prizor smene i do tri godišnja doba u roku od sat vremena. Zato je uvek dobra ideja da ponesete raznovrsnu odeću, da bi se prijatnije osećali. Kada krenete, može vam izgledati toplo, ali vreme može da se promeni u momentu! Moguće su i kišne padavine. Najbolja ideja je da krenete sa laganim slojem odeće, a ako je potrebno da se kasnije dodatno obučete.

Ponesite komplet prve pomoći

Kad god krenete na planinarenje ili dužu šetnju po prirodi, obavezno ponesite komplet prve pomoći. Proleće je veoma nepredvidivo. Posebno obratite pažnju da sve komponente iz kompleta prve pomoći imaju važeći rok trajanja.

Proverite da nema snega i leda

Iako se čini da je vreme toplo sa dugim sunčanim intervalima, na proleće možete da očekujete i led i sneg na planinama. Dobro proverite uslove u predelu koji planirate da posetite kako bi mogli da ponesete svu potrebnu opremu.

Budite spremni na blato

Kako se sneg polako topi i počinje sezona prolećnih kiša, tako garantovano možete da očekujete i blato. Zato morate da spakujete dobar i kvalitetan par planinarskih čizama kojima ćete moći da prolazite i kroz blatnjave predele, da ne bi išli obilaznicama.

Ne rizikujte bez potrebe

Često su tokom proleća reke i potoci nabujali zbog topljenja snega. Butite pažljivi prilikom prelaska preko vodenih površina i pazite na srušena stabla koja vam mogu predstavljati dodatnu prepreku.

Pazite na invazivne vrste

Insekti i biljke su svuda u prirodi, pa obratite pažnju da ih usput ne pokupite. Kako biste izbegli nenamerno širenje invazivnih vrsta, dobro proverite i očistite svoju odeću i obuću od biljaka i blata pre nego što uđete u područje koje ste planirali za rekreaciju. Takođe, nikada ne uklanjajte ništa sa tog područja.

Nigde bez kreme za sunčanje

Verovatno se niste bojali da ćete da izgorite u toku zime zbog sve te odeće koju ste morali da nosite. Međutim, u proleće bi trebali da zaštitite svaki izloženi deo tela pre nego što krenete dobro utabanim stazama.

Pijte dosta vode

Ako polazite na planinarenje prvi put posle duže pauze, moraćete da prilagodite telo novim uslovima. Morate da vodite računa o tome da pijete dosta vode i da unosite dovoljno kalorija kako bi vaše telo moglo da radi više nego što ste navikli.

Uronite u lepotu prirode

Proleće je predivno doba godine. Iskoristite sve prednosti prirodnih lepota koje nudi. Uživajte u svim tim pupoljcima i životinjskom svetu dok se penjete, ali nemojte da remetite prirodno stanište i ne iznosite ništa od toga sa sobom.

Dok ste na stazama u prirodi, uvek morate voditi računa prvo o bezbednosti, pa onda o svemu drugom. I pored svih saveta koje ste mogli da pročitate iznad, pratite takođe i osnovna bezbedonosna pravila, kao i pravila ponašanja na stazi kojom se krećete.

Izvor: clubtread.com

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))