Iako u gradskom okruženju zima ne deluje toliko bajkovito, na planini je sasvim drugačije. Tamo još postoje ti magični trenuci, koje zaista vredi doživeti. Planina daje snagu, a smeštaj na planini ima posebnu draž. U ugrejanoj sobi, sa pogledom na sneg, još više uživamo u toplini čaja i celokupnoj zimskoj čaroliji.

Planina je idealno mesto da se zima doživi na pravi način i da je možda čak i zavole oni koji je generalno ne vole. Učenje vožnje snouborda je savršen način za to. Onaj ko jednom zavoli snoubording raduje se svakom narednom odlasku na sneg.

Snoubording sam otkrila sa 11 godina, kada su me roditelji prvi put odveli na zimovanje. Tada su i oni u svojim tridesetim prvi put učili ovu veštinu. Prvi dan smo uvežbavali osnovne pokrete na blagoj padini uz vođstvo instruktora, a već sledeći dan nas je odveo na vrh staze. Sreća, bila je magla, pa smo se spuštali samo do instruktora, ne videvši gde se tačno nalazimo. Sutradan kad smo išli na istu tu stazu po vedrom vremenu, nije nam baš bilo svejedno. Ipak, posle tri dana, provozali smo i susreli se sa lepotom ovog sporta, koja je na mene ostavila trajni utisak.

Jednom kada se čovek zaljubi u ovu veštinu, to verujem, ostaje ljubav do kraja života. Ovaj sport vam daje neku posebnu slobodu. Predivan osećaj vožnje po netaknutom, sveže napadalom snegu, gde svako ostavlja svoj jedinstven trag i bira svoj vlastiti put, baš kao i u životu.

Još jedna od lepih stvari je mesto dešavanja.Planine same po sebi imaju određenu snagu i lepotu. One su starije od nas. Nalaze se tu vekovima, i podnose sve vremeske prilike i neprilike. Nekako su one svedoci vremena i kao da u sebi imaju posebnu snagu i mudrost.

Nije retko videti ljude kako, kad prvi put stignu na vrh planine…stoje i dive se. Taj pogled u daljinu kao da ispunjava dušu nekom neopisivom snagom i lepotom i daje nam potporu da se bar na trenutak zaustavimo.

U tom momentu kao da vreme stane. Kao da smo stopirali film koji teče, kako bismo u potpunosti upili lepotu onoga što vidimo. Osetimo kao da smo i mi sami postali deo planine i nemi svedok vremena.

Tada počinje magija.Osećamo toplinu sunčevih zraka na licu i usne same formiraju osmeh. Osećamo dah. Počinjemo svesno da dišemo punim plućima i uživamo u tome, upijajući svakim delićem svoga bića lepotu koja nas sve vreme okružuje, ali koju smo, tek kada smo se zaustavili, uspeli da primetimo.

Zatim se zagledamo u čist, beo, netaknut sneg, koji svetluca u prisustvu sunčeve svetlosti. Uočimo kako se planinski vetar, kao dah planine, poigrava sa snegom vrteći snežnu prašinu u krug. Kao da neka nevidljiva vila stoji pored nas i svojom čarolijom vrti svetlucave snežne pahuljice u krug. Pomislimo u sebi: „Da li je ovo stvarnost ili ja sve ovo sanjam?“

Nakon toga dođe momenat zahvalnosti. Što smo tu, što imamo priliku sve to da vidimo, i što smo odlučili da se zaustavimo i upamtimo taj čarobni trenutak boravka u sadašnjosti.

 

Okrenemo snoubord ka stazi i krenemo u vožnju. Osmeh i dalje ostaje na licu, a kad odatle nestane, ostaje duboko u dubini duše. Kao da smo pročitali neku knjigu koja nam je izuzetno prijala, ili pogledali film koji nas je rasteretio… ali mnogo bolji osećaj od toga.

Osim vožnje po stazi, skoro svaki snouborder će vam reći da voli vožnju van staze…naravno tamo gde je bezbedno. Još ako ima i sveže napadalog snega onda je teško rečima dočarati lepotu vožnje kroz ovako mekan snežni pokrivač.

 

Posebnu draž zimovanju daje druženje. Putovati sa ljudima koje volite, ili pak, opredeliti se za novu avanturu i usput upoznati novu ekipu, je svakako odličan doživljaj. Nekako nas uvek univerzum poveže sa nama sličnim dušama. Mnoga dugogodišnja prijateljstva počinju upravo poznanstvom sa planine. Ljudi su rasterećeni i spremni za zabavu, jer su izdvojili svoje vreme kako bi priuštili sebi odmor i doživeli nezaboravne trenutke.

Probajte i vi ovu čaroliju, i priuštite bar jednom sebi ovaj užitak! Iz mog ličnog iskustva, vredi svega. Planirajte iduće putovanje i ne zaboravite da spakujete biobellu i biogric sa sobom!

  • Topla preporuka: za prva dva ili tri dana zaista vredi uzeti časove i dobiti osnovne smernice od instruktora o držanju tela, pokretima i načinu vožnje. Instruktor/ka vam uvek skrene pažnju na najbitnije stvari (npr. uvek držati ruke ispred tela). Bolje dodati koji dinar i biti siguran da će vam neko pokazati kako da na najlakši i najbezbedniji način osetite pravu draž snoubordinga.
  • Uvek pre polaska obezbedite zaštitnu opremu. Kaciga se podrazumeva, a dobro dođe i ranac (kao zaštita za leđa i štek hrane koju uvek treba imati sa sobom), kao i štitnici za kolena i kukove. Osim bezbednosti štitnici dodatno greju, što zaista mnogo znači tokom celog dana na stazi.

Autor: Asja Putnik

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))