Ljubičasta u uređenju doma

Ljubičasta u enterijeru deluje opuštajuće i nalazimo je u raznim varijantama; od boje lavande pa sve do tamne boje patlidžana. Modni dizajneri i stručnjaci Pantone instituta za boje najavljuju da će upravo ljubičasta boja biti u trendu ove 2018. godine.

Ljubičasta spada u sekundarne boje jer je dobijena kombinacijom plave i crvene boje. Dobro se slaže sa svim bojama spektra i uklapa u razne stilove uređenja; od savremenih enterijera ravnih linija pa sve do eklektičnih spojeva različitih materijala, dezena i tekstura.

Posebno je efektna i kombinacija ljubičaste sa svojom komplementarnom bojom – žutom. Ako volite šarene i jarke boje, predlažemo uređenje u stilu pop-arta u kojem možete da kombinujete ljubičastu sa raznim bojama. Ovaj veseli kolorit je prikladan za mlade i tinejdžere.

Ljubičasta se jako dobro uklapa i u tzv. boho stil, koji datira još od šezdesetih godina prošlog veka i podrazumeva kombinovanje raznih materijala i uzoraka; prozračnih, čipkanih, cvetnih, kao i orijentalnih te nas podseća na razdoblje hipi pokreta. Za sve one koji vole umetnost i muziku, kreativni su i uživaju da sami izrađuju rukotvorine, boho je pravi stil. U njega se lako mogu uklopiti različite ženstvene ljubičaste nijanse, npr. boja fuksije, ciklame ili sleza.

Ako volite vintage romantične detalje ili vas nadahnjuju enterijeri Provanse, onda izaberite svetle tonove ljubičaste – boju lavande i jorgovana.

Za manje sobe nemojte birati jake tonove ljubičaste i svakako nemojte obojiti sve zidove u istu boju jer će to vizualno zagušiti i zatamniti prostor. Unesite dašak ljubičaste u vaš prostor kroz manje detalje; saksije za cveće, jastuke, zavese, vaze ili okvire za slike. Oni koji vole intenzivne tonove mogu obojiti bar jedan zid prostorije u ljubičastu boju, a za one koji vole decentniji i umereniji kolorit preporučujemo ljubičaste detalje i manje komade nameštaja koji će malo osvežiti enterijer.

Simbolika ljubičaste boje

Ljubičasta je boja mistike, magije, odricanja; simbolizuje tajnovitost, strpljivost i unutrašnje bogatstvo. U tamnijim tonovima simbolizuje žalost, tugu i patnju. Ljubičasta je povezana i sa aristokratijom, simbolizirajući raskoš, bogatstvo i ekstravaganciju.

Predstavlja budućnost, maštu i snove, te duhovno smirivanje emocija. Povezuje se s umetnošću, muzikom, pesništvom, magijom i misterijom. To je introspektivna boja, koja nam dopušta da ostanemo u kontaktu s našim najdubljim mislima. Sadrži energiju i snagu crvene sa duhovnošću plave. Predstavlja ravnotežu između fizičke i duhovne energije.

Ljubičasta podstiče kreativnu potragu, inspiraciju i originalnost kroz stvaralaštvo.

Ljubičasta pomaže onima koji traže smisao života i duhovno prosvetljenje. Ona nadahnjuje i poboljšava psihičke sposobnosti.

Ljubičasta boja se povezuje sa šestom čakrom ili tzv. trećim okom (ajña), koje predstavlja intuiciju, mudrost, neposrednu spoznaju, moć vizuelizacije, kontrolu misli i vidovitost.

Feng shui opisuje ljubičastu kao boju koja privlači bogatstvo. Ljubičastu boju je stoga najbolje smestiti u finansijski centar doma, a to je levi ugao od ulaznih vrata.

Psihološko delovanje ljubičaste boje

Iz perspektive psihologije boja, ljubičasta podstiče sklad uma i emocija, što doprinosi psihičkoj ravnoteži i stabilnosti, odnosno vezi između misli i delovanja.
Ljubičasta boja ponajviše se veže uz sposobnost razvoja intuitivnih i duhovnih spoznaja. Terapija tom bojom uveliko pomaže kod čestih promena raspoloženja i deluje blagotvorno na migrene i uznemirenost.

Previše ljubičaste može ponekad u velikim količinama i na većim površinama izazvati blagu melanholičnost pa onima koji žele izbeći taj učinak preporučujemo svetlije i nežnije tonove ljubičaste i to uglavnom u prostorijama za odmor i opuštanje.

Hrana ljubičaste boje poput borovnice, patlidžana, ljubičastog kupusa, kupine, višnje, crnog grožđa, šljive i cvekle su bogate antioksidantima, vitaminima i drugim nutrijentima koji pomažu organizmu da ojača imunitet.

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))