Stigao nam je februar, mesec ljubavi i zato smo odlučili da vam prvo predstavimo crvenu boju – boju ljubavi i strasti. Spomenućemo kratko njenu istoriju i simboliku, upotrebu u uređenju prostora, kao i fiziološki i psihološki uticaj crvene na naše raspoloženje.

Crvena boja se koristila od pradavnih vremena. Ona je arhetipska boja, jedna od prvih koju je čovek proizveo od prirodnih pigmenata i minerala. Crvena boja ima najjači intenzitet od svih boja i najveću privlačnost pa je tako vrlo lako zapažamo u našoj okolini (npr. crveni makovi, bubamare i dr.). Iako je nema puno u prirodi, odmah nam privlači pažnju i pogled.

Što se tiče običaja u različitim kulturama vezanim za crvenu boju, udate žene u Indiji tradicionalno stavljaju crveni vermilion prah, koji se naziva sindoor ili crveni kumkum, na kosu i kao bindi (tačka na čelu), dok se crveni lampioni u Kini vekovima koriste za proslave i pri uređenju interijera jer se prema taoizmu crvena boja smatra bojom života i vječnosti te donosi dobru sreću.

Žene su od pradavnih vremena bojile usne u crveno i oblačile crvenu odjeću kako bi izgledale senzualnije, a u Italiji postoji tradicija da se svaki početak godine dočeka u novom crvenom donjem vešu koji bi trebalo doneti sreću osobi koja ga nosi.

Crvena ruža simbolizira ljubav pa se često i poklanja kao izraz ljubavi, a crveno cveće je čest izbor i za Dan zaljubljenih. Upravo crvene ruže prikladne su kao romantičan poklon voljenoj osobi jer povezuju simboliku crvene boje i ruže, koja je i sama po sebi simbol naklonosti, pažnje i dubokih ljubavnih osećanja. Roza boja je zapravo oslabljena crvena koja u sebi sadrži belu boju i time je izgubila konotaciju strastvene ljubavi. Deluje umirujuće i zato je više vezana za detinjstvo i devojaštvo, a time prikladnija za dečije sobe, odeću i predmete.

Pošto je crvena najuočljivija i najsnažnija boja izuzetno bogata simbolikom, u antici i srednjem veku je imala daleko značajnije mesto u umetnosti i svakodnevnom životu nego danas.
Nijedna boja nije bila tako kontraverzna kao crvena i tokom istorije imala je i pozitivne i negativne konotacije i asocijacije. U neolitu se crvena povezivala sa ženskim principom, Majkom zemljom, dok je u starom veku povezana s muškim principom i božanstvima. Ponekad su ta značenja bila vrlo kontradiktorna i dijametralno suprotna. Crvena je simbolizirala krv i vatru; krvoproliće, agresije, rat i mržnju na jednoj strani te život, ljubav, toplinu i saosećanje na drugoj strani. Takođe je predstavljala rimskog boga Marsa (grč. Aresa) koji je bio antički bog rata, a crvena boja je simbolizirala i revoluciju.

Upravo zato, geštalt (gestalt) psiholozi drže da previše crvene može biti uznemirujuće za ljude koji su hiperaktivni, konfliktni ili pod velikim stresom, dok je poticajna za ljude koji su skloni melankoliji i depresiji pa sa crvenom bojom treba uvek biti umeren i oprezan.

Purpurna crvena djeluje dostojanstveno, bogato, impresivno. To je boja časti te utiče na sabranost i samosvijest, dok se smatralo da tamnocrvena simbolizira neslogu, bes, okrutnost, mržnju i borbu. Crvena i purpurna u nekim istorijskim periodima nisu bile prikladne za čestite i moralne žene, dok su vrlo često muški vladari nosili upravo odeću tih boja kao simbol svog statusa i moći.

Postoje brojni prirodni i veštački pigmenti crvene boje koji variraju od narandžasto-crvene do purpurno crvene. Crvena boja spada u primarne boje te se njezinim mešanjem sa žutom dobija narandžasta, a sa plavom ljubičasta boja, zato se jako dobro slaže sa svim čistim bojama kromatskog spektra. Vrlo efektne i snažne su kombinacije crvene boje sa akromatskim bojama, crnom i/ili bijelom bojom. Crvena je omiljena boja brojnih umetnika, slikara i dizajnera.

U arhitekturi su poznate falu crvene kuće u Švedskoj – po njima se zove i tzv. falu crvena, ton crvene boje (bakreno-crvena), koji se koristi za farbanje fasada drvenih kuća. Takve kuće danas nalazimo po čitavoj Skandinaviji, a popularne su i u Kanadi, a čuvena je i terracota ili toskanska crvena, koja varira od svetle bež boje do zagasite boje crvene cigle koje su prikladne za mediteranske interijere i spoljašnje fasade.
Takođe, kuće načinjene od crvene cigle česte su u Holandiji, Španiji, Engleskoj i Irskoj.

Crvena općenito predstavlja ljubav i strast, kao i veselje, snagu i radost.
Voće i povrće crvene boje je vrlo hranjivo i potiče vitalnost i energiju; cvekla, paprika, lubenica, trešnje, jagode, crvene narandže i ostala crvena hrana pozitivno utiču na imunološki sistem i pamćenje. Na primer, paradajz sadrži likopen koji pomaže tijelu da se riješi štetnih slobodnih radikala, nar obiluje vitaminom C i brojnim mineralima, a crveno bobičasto/šumsko voće je prikladno za dijabetičare i one koje nastoje smanjiti unos šećera.

U kromoterapiji crveno može oraspoložiti, podignuti razinu energije kod umora i blagih oblika depresije, ali se ne preporučuje osobama koje su nervozne, kolerične ili pod stresom jer crvena boja može na njih delovati upravo suprotno – uzbuđujuće i razdražujuće.

Za one koji se bave yogom i meditacijom, crvena boja se povezuje s prvom chakrom, muladharom, koja je poznata kao korenska čakra i nalazi se na samom dnu kičme. Ona predstavlja energetski temelj i daje osećaj sigurnosti i zaštite. Pročišćavanje i uravnoteženje te čakre pomaže održati čvrstu ukorenjenost te stabilan stav i postojanost uma. Poznato je da minerali i kamenje crvene boje – npr. rubin, granat, karneol i vatreni ahat imaju izuzetno pozitivna i stimulirajuća djelovanja te utiču na porast energije.

Također, spomenuli smo da zidove prostorija za odmor, relaksaciju i spavanje ne treba bojati u crveno, ali po kineskom feng shui-ju treba staviti poneki crveni detalj u spavaću sobu jer crvena simbolizira element vatre i jako je povoljna, ali je treba koristiti umereno. Dakle, preporučujemo zaljubljenim parovima da stave neki mali detalj crvene boje u sobu kako bi ponovno malo razbudili emocije i strast.

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))