Pozdrav dragi naši čitaoci! Pripremili smo za vas zanimljiv ciklus o bojama; njihovom uticaju i upotrebi u svakodnevnom životu. Sledećih nekoliko meseci imaćete prilike saznati nešto malo više o kombinovanju boja, psihološkom delovanju, njihovoj simbolici, kao i o kromoterapiji.

Ali, prvo da se predstavim…
Od malena su me zanimale kreativne aktivnosti koje su uključivale crtanje, bojanje, kuvanje i muziku pa se vrlo brzo pojavila želja da jednog dana upišem akademiju i postanem profesor umetnosti.

Završila sam Umetničku akademiju u Splitu, a magistarski studij na Univerzitetu u Ljubljani i momentalno pišem doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što sam profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, supruga sam i kućanica pa dosta vremena provodim pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a također volim da se opuštam kroz slikanje. Više od dve decenije sam vegetarijanka i od svih kućanskih poslova kuhanje jedino smatram dovoljno kreativnim i obožavam kad hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spajam svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.

To objašnjava i moj interes za proučavanjem boja. Boje su dio čovekove svakodnevice i prisutne su u svim segmentima našega života; prostoru, ishrani, prometu, arhitekturi, modi, oglašavanju, umetnosti itd. Također, boje su moćno sredstvo za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže.

Svesna upotreba boja može nam pomoći na više nivoa.

Boje mogu:

– ubrzati psihički i fizički oporavak
– popraviti raspoloženje
– potaknuti nas na akciju ili omogućiti opuštanje
– razbuditi nas ili umiriti
– pomoći pri ostvarenju ciljeva
– stvoriti pozitivno okruženje

Boje su svuda oko nas. Boje obogaćuju naš život i bez njih naša percepcija sveta i prirode ne bi bila ovako impresivna.
Boje su kroz istoriju imale i svoju simboliku koja je ovisila o kontekstu vremena i raznim asocijacijama, a osim toga i dan danas u svakoj pojedinoj kulturi određena boja može imati različitu konotaciju i simboliku. Sve što se razvijalo kroz istoriju; razvoj civilizacije, znanje itd. uticalo je na naš pogled na boje.

U narednim tekstovima ćemo vam predstaviti prvo primarne i sekundarne boje kromatskog spektra, a potom i akromatske, bijelu i crnu.

Ono što je univerzalno primenjivo bez obzira na kulturnu pripadnost jest fiziološki i psihološki uticaj boja na čovjeka, kojim se bave likovni teoretičari i pedagozi, kao i gestalt psiholozi i art terapeuti. Takođe se delovanjem boja na naše podsvesne mehanizme bave danas dizajneri i marketinški stručnjaci. Oni se bojama služe da bi nas naveli na kupnju određenog proizvoda ili akciju. Zašto se i mi ne bismo pobliže upoznali s delovanjem boja i time poboljšali neke aspekta našeg života.

Na primer, poznato je da žuta boja, podjednako kao i narančasta, podiže raspoloženje i potiče na aktivnost, crvena izaziva intenzivne osjećaje i aktivira izmjenu tvari u organizmu, plava potiče mentalne funkcije, a zelena smiruje i stvara osjećaj ugode.

Prema temperamentu i osobnosti djeteta, možemo njegov prostor (za učenje, igru i/ili odmor) obogatiti bojama koje će mu dati ravnotežu, poticati na učenje ili ga smiriti prije spavanja.

Žuti detalji mogu detetu ojačati samopouzdanje, a zeleni ga mogu poticati da ispolji emocije i da se lakše verbalno izrazi.

Radni dio traži poticajnu aktivnu energiju, za to služe boje koje potiču mentalne aktivnosti: žuta potiče intelektualne i misaone procese, zelena maštu i emotivnost, narančasta podiže raspoloženje, energiju i kreativnost, bijela potiče jasnoću misli, dok plava podupire strpljenje i smirenost.

U prostoru za odmor treba dominirati smirujuća energija, najbolje su svijetliji tonovi plave, zelene, ljubičaste
Žuti detalji također mogu djetetu ojačati samopouzdanje, a zeleni ga mogu poticati da ispolji emocije i da se lakše verbalno izrazi.

Posebno treba obratiti pažnju na upotrebu crvene boje, to je previše intenzivna energija kojoj nikako nije mjesto u spavaćem prostoru djeteta (osim kao detalj poput jastučića, ukrasa ili rama za slike).
Poštujte princip umjerenosti i biti ćete sigurni da nećete napraviti veću grešku. Svako pretjerivanje s intenzivnim bojama neće imati željeni učinak.

Previše plave boje može izazvati pospanost kod vašeg djeteta, previše zelene odsutnost i dekoncentraciju, previše bijele zamor i bezovoljnost.
U crvenoj sobi teško će se zadržati za radnim stolom jer potiče tijelo na fizičku aktivnost.

 

Ako vi osjećate da prostor traži određenu boju ili imate posebne želje, dovoljno je obojiti samo dio neke površine, a ne nužno celu prostoriju. Ako pak, želite koristiti intenzivne boje, onda kombinirajte više njenih tonova, ili boju kombinirajte s bijelom, koja se slaže sa svim bojama i stvara smirujuću atmosferu.

Svetli tonovi boja su dobro rešenje za unutrašnje prostore, a poticajnu energiju se može unijeti detaljima žarkih boja.

Pozivamo vas da se prijavite na našu newsletter listu i pratite nove članke o bojama na online Biobella magazinu!

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))