Napomena urednika:

Ovaj tekst se našao ovde na stranicama našeg magazina kao rezultat saradnje i razmene sadržaja i dobrih vibracija sa našim dragim prijateljima iz udruženja „Fruškać“ i Kampa „Zelena Priča„. Zahvaljujući ovim divnim nasmejanim ljudima od akcije, organizovan je prošle subote prvi Adventure Day na Fruškoj Gori. Mi smo sa svoje strane svojim skromnim doprinosom pokušali da budemo deo tog vrtloga dobre energije koji je u subotu veselo prošetao Fruškaćem. Bilo je lepo videti onoliku količinu dečije radosti razasutu po skutima dostojanstvene gospođe Fruške Gore. Ali, više o tome u originalnom tekstu koji vam prenosimo zahvaljujući ljubaznosti organizatora.

Kako smo se proveli na 1. Adventure day-u na Fruškoj gori

Februar je mesec poznat po prehladama, epidemijama gripe, slabom imunitetu i svakako je najmanje popularan za izlete u prirodu. Međutim, ekipa Kampa „Zelena priča” je odlučila da im to sve ne predstavlja problem, sagleda stvari na pozitivniji način i organizuje prvi Adventure day na Fruškoj gori.

Ovom prilikom okupili su 15 dece (10 dece se u poslednjem momentu razbolelo i moralo odustati) i 4 edukatora. Učesnici su bili uzrasta 8-14 godina iz 7 gradova, različitih interesovanja, znanja engleskog i fizičke spreme.

Ekipa se okupila kod Restorana „Pećina” u Rakovcu, gde su se organizatori i edukatori upoznali sa decom, napunili im ruksake zdravim užinama (voće, voda i Biobella keksići), uradili vežbice zagrevanja, podelili u četiri tima (zemlja, vatra, vazduh i voda) i pošli u edukativnu šetnju i potragu za blagom.

Strmo brdo su osvojili zajedničkim snagama, pomažući jedni drugima držeći se za konopac. Prvo blago je bilo skriveno u dubini starog kamenoloma Beli Majdan, a tim koji je osvojio najviše bodova na mini kvizu je dobio šansu da prvi potraži skriveni kompas.

Nakon uspešne prve misije ekipa je krenula kroz šumu, u pravcu Starih Ledinaca, usput otkrivajući zanimljivosti u vezi sa biljnim i životinjskim svetom. Pozdravili su jedno krdo jelena, upoznali se sa pčelama i njihovim životom, slušali ptice, prepoznavali vrste drveća i naučili da čitaju mapu i koriste kompas. Najvažniju lekciju koju su klinci naučili je da materijalima koje ljudi ostavljaju u šumi trebaju stotine i hiljade godina da se razgrade i kako da povedu više računa svojoj okolini.

Celu avanturu pratio je smeh i pozitivna atmosfera, ekipa se ublatnjavili do zuba i prepešačila 4,5km uzbrdo-nizbrdo. Od četiri postavljena blaga, otkrili su tri jer zbog ručka šetnja morala da traje za nijansu kraće. Nakon ručka, zeleni prostor ispred restorana iskorišćen je za igre na otvorenom, završne aktivnosti i svečanu ceremoniju dodele bedževa.

Kamp „Zelena priča” se ovom prilikom zahvaljuje svim učesnicima na divnom entuzijazmu i fenomenalnoj saradnji, roditeljima na poverenju, edukatorima za ideje i posvećenost, ekipi Fruškać za podršku i restoranu „Pećina” za gostoprimstvo.

Izvor: fruskac.net

 

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))