U sezoni ili van nje, za mnoge planinare je veliki izazov kako da se hrane tokom planinarenja napornim stazama. Telo vam se toliko umori da dođete u iskušenje da pojedete sve što vam je na raspolaganju. A prejedanje vam neće doneti ništa dobro u svakom slučaju.. Kako napraviti balans? Evo jednog vodiča koji će vam pomoći da donesete pametne odluke dok planinarite u tim za telo napornim uslovima.

Planinarenje nije jednostavna aktivnost i zahteva dosta unesenih kalorija. “Ono što sam ja primetio je da mnogi ljudi budu obhrvani količinom aktivnosti koje imaju na stazi pa onda imaju utisak da su nedovoljno jeli” kaže Phatima Chabbria, planinski koordinator u Indiahikes-u.

Ideja je da nadoknadimo izgubljene kalorije, a ne da pravimo gozbu od ovoga. Naposletku, ne želite da se osećate kao nabrekla vreća, a pred vama su kilometri koje treba da pređete, zar ne?

“Svakome treba određena količina kalorija. Tačno je da ugljeni hidrati daju energiju, ali bitnija stvar od količine je vrsta ugljenih hidrata koje jedete. Složeni ugljeni hidrati kao što su žitarice najbolje su jer se duže vare pa ćete duže imati osećaj sitosti u stomaku”, mišljenje je Manish Pasada, glavnog operativnog menadžera i bivšeg vođe grupe u Indiahikes-u.

Pa kako da znate šta je dobro za vas a šta nije? Evo liste od 8 navika u ishrani koje treba primenjivati tokom planinarenja.

1. Jedite zdrav doručak – to će vam biti dobra priprema za ostatak dana. Izbegnite jutarnji poriv za kofeinom jer ćete od toga biti dehidrirani.

2. Ručak i večera treba da sadrže hranu bogatu ugljenim hidratima i integralne žitarice. One se polagano vare dajući vam energiju tokom celog dana.

3. Imajte malo suvog voća pri ruci – to vas može održati sitim između obroka.

4. Čokoladice i slatki biskviti su veliko ne-ne – od njih može da počne da vas boli grlo na velikim nadmorskim visinama.

5. Pijte bar 4-5 l vode dnevno (ovo zahteva vežbu), to će sprečiti nastanak grčeva u mišićima i na taj načn ćete uneti dovoljnu količinu vode koju organizam traži. Takođe voda sadrži kiseonik koji će kompenzovati nizak nivo kiseonika kada se nalazite na velikim nadmorskim visinama.

6. Proteinima treba duže vreme da bi se svarili kada ste na visokim stazama gde je nizak nivo kiseonika. Izbegavajte ne-vegetarijansku hranu, ali preporučljivo je jesti jaja. Na taj način ćete sprečiti bolove u mišićima i pomoći svom telu da nadoknadi izgubljene mišićne proteine.

7. Izbegavajte čokoladu i energetske pločice – oni će vam samo trenutno povećati energiju, ali pošto se skoro uglavnom sastoje od šećera i kukuruznog sirupa to rezultuje lošim balansom i na kraju padom energije. Posle nekog vremena to će uzrokovati napade gladi.

8. Ne konzumirajte alkohol pre i u toku planinarenja. Od alkohola ćete biti dehidrirani i to može izazvati akutnu planinsku bolest (AMS) na planinarskim stazama.

“Planinarima je jako teško da promene svoje navike u ishrani kada su na stazi, takođe i zbog toga što se mnogo znoje ,” kaže Arjun Majumdar, osnivač Indiahikes-a.

“Najvažnije je pripremiti svoje telo i navići ga na usklađivanje unete količine hrane sa nivoom očekivane fizičke aktivnosti uoči polaska na planinarenje. Problem je još veći ako to počnete da radite kada ste već na planini. Pripreme treba obaviti neko vreme pre odlaska, a ne u toku planinarenja. Pređite na ishranu sa puno povrća i tečnosti i klonite se brze hrane bar nedelju dana pre odlaska na planinarenje.”

Mnogi od nas vode neaktivan život gde nemaju skoro nikakvu fizičku aktivnost, a ne vode računa ni o ishrani. To može stvoriti poteškoće na velikim nadmorskim visinama. Želite jedno lepo iskustvo na planinskim stazama? Pokušajte da popravite loše navike u ishrani i videćete da će to učiniti čuda kada odete na planinarenje.

Izvor: indiahikes.com

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.