Kada pomislimo na zimu, za mnoge od nas to su prijatne stvari kao npr. kafa i božićna slavlja. Ali tu su i oni koji uprkos dodatnim izazovima ili čak možda baš zbog njih hoće da pronađu lepotu, dobrobit i avanturu u oštrim snežnim planinama u zimskoj sezoni.

S obzirom da se na tako nešto nikad ne odlučuje puno ljudi, čovek može računati na to da će provesti svoje vreme u mirnoj osami i tišini prirode. U miru. Ali kao što sve dobre stvari dolaze sa jednim AKO, hladno vreme i usamljenost sve ovo mogu uništiti ako se ne preduzmu odgovarajuće mere.

Početnici bi trebalo da zapamte da je planinski vazduh leden i zahteva posebnu odeću, stav i pripremu pre polaska na planinarenje pod takvim uslovima. Da bi učinili vaš odlazak na Planinu zanimljivijim, manje stresnim i mnogo zabavnijim, evo nekih saveta za planinarenje u zimskim uslovima koje treba da imate na umu ako planirate divno putovanje ovakvog tipa.

1. Fizička priprema – Pokušajte da se svakodnevno, energično, naizmenično penjete i silazite niz stepenice da bi bili u kondiciji kada izađete na stazu ove zime. Ovo čini ista čuda za mišiće nogu kao i čučnjevi. Pored toga, brze šetnje u toku dana su odličan način da se zajedno sa ostalim vežbama zaokruži fizička aktivnost. Takođe vam mogu biti od velike koristi i vežbe disanja.

2. Slojevito oblačenje, u stilu crnog luka – Bićete odlično zaštićeni od hladnoće ako se obučete u slojevima. Uložite u dobru i toplu odeću, opremu kao što je čeona lampa, štapovi za planinarenje, ranac, vreća za spavanje i izolovani dušek. Čizme i dokolenice su jako korisne za stazu pod snegom. Za zaleđene staze dostupne su i specijalne gumene čizme. Ovo možete koristiti i u kombinaciji sa remenjem sa šiljcima.

 

3. Sarađujte sa suncem – Vreme može biti promenljivo, tako da krenite rano, pre nego što sunce i dobije priliku da rastopi sneg i učini ga mekim i bljuzgavim.

 

4. Naučite korisne stvari – Gledajte da na vreme zamenite prstenaste umetke na štapovima za planinarenje i to od užih ka širim. Uradite to pre nego što pođete na planinarenje zimskom stazom. To će sprečiti da potonete u zemlju ili sneg.

5. Budite pažljivi – Obratite pažnju na viseće mase stvrdnutog snega koje se formiraju na obodima uzvišenja. Ovo može biti jako opasno, zato izbegavajte hodanje pored njih i po njima.

6. Čeklista važnih stvari – Dokazano je da može biti jako opasno ne pripremiti se u nekim bitnim pojedinostima, kao na primer kada ne poneste reflektujuće naočare. Sneg vas može oslepiti ako ste dugo izloženi reflektovanim UV zracima.

7. Dodatni par čarapa – Stopala će vam biti zahvalna ako ostanu sve vreme suva i topla u tim hladnim trenucima. Čiste čarape vas takođe čuvaju od promrzlina i plikova. Korisno je imati i antigljivični puder ako vam ponestanu čiste čarape.

8. Konzumirajte dovoljno vode – Ako ne pijete dovoljno vode telo će vam biti dehidrirano, a to može rezultovati hipotermijom. Još jedan savet je da vodu pakujete stavljajući flaše u ranac naopako jer voda počinje da smrzava odozgo, pa će tako grlo flaše uvek biti nezamrznuto.

Izvor: adventurenation.com

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.