Mnogo je planinarske opreme koju možete poneti pored odgovarajućih čizama, nepromočive odeće i hrane. Ali sigurno nećete nositi nešto što vam nije neophodno. Pitali smo eksperte za planinarenje koju opremu preporučuju za poneti, a koju bi radije ostavili kući.

Baterijska lampa

Baterijska lampa ne služi samo da bi vam osvetlila put već i kao sigurnosno i signalno svetlo u hitnim slučajevima, ili dok šetate prometnim putevima. Wolfgang Todt, čovek koji se bavi testiranjem planinarske opreme, za planinarenje preporučuje LED ili halogene baterijske lampe. Neke od njih se mogu dopuniti i USB punjačima, kaže on.

Mobilni telefon

Obično je telefon alat od suštinske važosti, posebno za promene plana u poslednjem trenutku. Ali smartfon vam neće pomoći baš u svakoj situaciji. „Ako se desi nešto neočekivano, uglavnom možete brzo pozvati pomoć,“ kaže Thomas Bucher iz nemačkog alpskog udruženja. „Ali morate biti svesni toga da mreža na planinama može biti loša,“ kaže Bucher.
Aplikacija o vremenu će vam svakako dobro poslužiti ako na visini na kojoj se nalazite imate internet. „Bilo bi jako korisno da imate dobru aplikaciju za vreme na svom smartfonu koja će vas pouzdano upozoriti na oluje, posebno na zahtevnim turama i planinama,“ savetuje Todt.

GPS uređaj

Kada smo kod GPS uređaja, stvari na koje treba da obratite pažnju kod njega je da mu baterija dugo traje, da bude otporan na udarce i otporan na vodu. Pored proizvođača Garmin, GPS uređaje takođe proizvode i Falk i Magellan. Za Garmin navigaciju možete preuzeti posebne mape za planinarenje sa OpenStreetMaps-a ako su u odgovarajućem formatu.

Možete iskoristiti i smartfon kao GPS uređaj. Bucher ističe da na taj način štedite prostor za nešto što vam je potrebnije ako GPS već imate na telefonu. Problem sa telefonima je što nisu tako robusni kao namenski uređaji. Obavezno nabavite i zaštitnu futrolu za smartfon.
Telefonima se takođe i brzo prazni baterija tako da Bucher još savetuje da telefon držite na režimu leta dok ste na planinarenju, a GPS uključujete samo na kratko kada treba da pogledate mapu.

Digitalna ili štampana mapa

Za GPS uređaje i elektronske mape treba vežbe i iskustva da bi naučili kako da ih najbolje iskoristite, kaže Bucher. Čak i oni koji su ih apsolvirali treba da sa sobom nose pomoćnu štampanu mapu u slučaju da tehnologija zakaže.

Jedna od popularnih digitalnih mapa je OpenStreetMaps gde imate i specijalne dodatke za planinarenje. Te dodatke možete naći i na OpenAndroMaps.org, Openmtbmap.org i drugim sajtovima. Takođe ih možete naći na android aplikacijama kao na primer Orux Mapsi Locus Map ili OsmAnd za iOS.

Kamera i dvogled

Možda ste zadovoljni slikom tog savršenog vrha napravljenom pomoću kamere vašeg telefona, ali možda želite da za tako nešto ponesete stari dobri (i teški) fotoaparat ili prenosnu kombinovanu videokameru. „Stvar je ukusa“, kaže Bucher. Ali bez obzira na to kako želite da zabeležite trenutke sa planinarenja, uvek ponesite zaštitu protiv kiše za te uređaje.
„Dvogled je odličan za one koji žele da posmatraju životinje, ali to takođe znači i da će vam ranac biti teži,“ kaže Bucher.

Kompas i visinometar

Bucher kaže da ove dve sprave nisu neophodne jer smart telefoni i GPS uređaji svakako mere visinu preko satelita, i imaju ugrađenu funkciju kompasa. U svakom slučaju, kompas će koristiti samo onima koji znaju da pročitaju šta on pokazuje. To važi i za barometarski visinometar.

Izvor: www.star2.com

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.