Za mini baštu vam ne treba mnogo prostora i svetla, dovoljno je da stavite par saksija na prozorski prag u kuhinji. Sve reznice možete napraviti od ostataka povrća koje pripremate za jelo, samo treba uložiti malo truda i vremena. Bićete srećni i ponosni kad budete mogli za nekoliko nedelja da uberete povrće i začinsko bilje iz sopstvene kuhinjske baštice!

Ovaj put vam donosimo video sa savetima i idejama kako da uzgojite crveni luk, đumbir, krompir, batat, salatu i mladi luk. Potrebni su vam ostaci povrća, providne staklene čaše ili tegle, čačkalice, zemlja za baštu i saksije.

Crveni luk

Presecite luk na pola (ili toliko da vam ostane min. 2,5cm visine od korena) i odstranite rubove tako da dobijete oblik kocke s korenom. Ostatak upotrebite za kuvanje, a donji deo zasadite u saksiju sa zemljom i prekrijte s još malo zemlje. Kad nikne mlado zeleno lišće, sačekajte da vrhovi požute jer je tek tada luk spreman da ga koristite.

Đumbir

Uzmite dublju staklenu posudu za pečenje i potopite koren đumbira preko noći u toploj vodi. Presecite koren na dva dela i zasadite u zemlju. Pazite da deo sa izdancima (tzv. „očima“) bude okrenut prema gore. Nemojte da sadite đumbir jedan blizu drugog jer im treba više mesta, obzirom da se šire horizontalno dok rastu. Zalivajte pomalo, ali često i držite na toplom mestu koje nije izloženo direktnom suncu.

Salata

Kad budete sledeći put spremali salatu, odrežite deo pri korenu na dužinu od otprilike 5 cm. Lišće upotrebite za salatu, a ostatak stavite u čašu s vodom visine 2,5 cm i postavite na sunčano mesto. Menjajte vodu svaki dan. Nakon 5-7 dana mlado lišće bi trebalo da nikne iz centra i korenje da se polako formira. Presadite u saksiju sa zemljom i započnite da berete kad lišće bude visoko 15tak cm.

Krompir i batat

Presecite jedan krompir i jedan batat na pola. Pri vrhu stavite čačkalice kako biste mogli polovine da namestite u staklene čaše s vodom tako da imaju mesta za rast korenja. Menjajte vodu svaka dva dana i presadite u saksiju sa zemljom kad korenje bude naraslo 10tak cm.

Kineski kupus bok choy

Odsecite koren kupusa na visinu od 5-6 cm i stavite u čašu s 1/3 vode. Menjajte vodu svaki drugi dan i presadite u zemlju kad niknu mladi listići. Na isti način možete napraviti reznice od stabljike celera.

Mladi luk

Odvojite 5-6 stabljika mladog luka i odsecite beli deo s korenom na visinu od 4-5cm. Ostatak stabljike upotrebite pri kuvanju ili za salatu, a donji deo stavite u čašu sa 2 cm vode. Menjajte vodu na svaka dva dana i onda nakon 5-7 dana presadite u zemlju ili jednostavno ostavite da raste u vodi.

Pogledajte video:

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.