Krompir je povrće koje uvek možete dodati bilo kom jelu. Dok ostalo povrće dođe i prođe na talasima sezonskih namirnica, sa krompirom nikada ne možete da pogrešite. Filovan, ukusan, pun zdravih nutrijenata, krompir je vanvremenska hrana.
Pa, koji je najbolji način da čuvate krompir i sprečite da proklija? Bićete iznenađeni kada pročitate sta ste sve pogrešno radili i kako se krompir pravilno čuva.

 

Čuvajte ga na hladnom i mračnom mestu

Ako krompir čuvate u donjoj ladici frižidera sa ostalim povrćem, činite grešku. Po priči sa sajta „The Kitchen“, krompir treba čuvati na hladnom i mračnom mestu na temperaturi od 5 do 10 stepeni Celzijusa. To takođe sprečava da krompir proklija.

 

Pre odlaganja očistite klice

Na sajtu „Grow a Good Life“ kažu da je dobro očistiti proklijale delove pre odlaganja, to će produžiti njegovu svežinu. Stavite krompire u plitke gajbice ili kutije koje ste obložili papirom i prekrijte ubrusom. Krompir tako može stajati i do nekolko nedelja.

Čuvajte krompir sa suvim biljem

Po priči sa sajta „Alt Health Works“, istraživanja su pokazala da biljke kao što su lavanda, ruzmarin i žalfija sadrže ulja koja pomažu da se krompir ne kvari i da ne truli. Pokušajte to tako što ćete staviti ovo bilje u zatvorene pamučne vrećice zajedno sa krompirom.

 

Ne perite krompir pre nego što ga ostavite

Krompir ostaje najsvežiji ako ga pre odlaganja ne perete. Na sajtu „Cedar Circle Farm“ kažu da nakon što uberete krompir ili ga donesete sa pijace, treba da ga samo očistite od zemlje pre odlaganja.

Probajte da između krompira stavite jabuku

„Alt Health Works“ sajt piše o kontradiktornosti stavljanja jabuke u vreći krompira. Da li se na ovaj način može sprečiti klijanje krompira? Ovaj trik datira još od davnih 1930-tih. Ali kako jabuka sazreva ispušta etilen, biljni hormon u gasovitom stanju, supstanca za koju istraživanja pokazuju da ubrzava klijanje krompira.
Na sajtu „Creek Line House“ opisali su kako su uspešno izveli ovaj eksperiment. Vredi pokušati sa tako jednostavanim trikom.

Izvor: cooktopcove.com

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.