Krastavac, lubenica i bundeva su skrivenosemenice koje u svom sastavu sadrže najveći procenat vode što čini ovo povrće posebno pogodnim za užinu tokom leta jer će vas dobro hidrirati. A pored toga što je idealna letnja užina, krastavac u svakom slučaju treba biti deo vaše ishrane jer sadrži vitamine B grupe, magnezijum, bakar, mangan, vitamin K i vitamin C – zanimljivu družinu nutrijenata esencijalno važnih za čovekovo zdravlje. Dodajte i činjenicu da krastavac sadrži i određene vrste polifenola koji vam pomažu u zaštiti od različitih bolesti. Tako da ovo povrće ima puno benefita za zdravlje.

Ako još uvek sumnjate u to na koje sve načine krastavac može unaprediti vaše zdravlje, nabrojaćemo nekoliko dobrih stvari koje možete postići konzumirajući ga:

Ublažava neprijatan osećaj toplote i pregrejanosti iznutra i spolja. Pošto je sačinjen od velikog procenta vode, krastavac vam na primer može pružiti olakšanje protiv gorušice. Ako ste satima bili na suncu i malo izgoreli, stavljanje krastavca na izgorelu kožu može vam ublažiti taj osećaj pečenja na koži.

Smanjuje rizik od karcinoma. Kao što je ranije pomenuto, krastavac sadrži polifenole zvane lignani koji smanjuju rizik od karcinoma materice, prostate, jajnika i dojke. Još jedan razlog zašto su dobri u borbi protiv raka je to što sadrže kukurbitacine, to su tipovi fitonutrijenata koji imaju anti-kancerogena svojstva.

Osveženje za oči. Verovatno ste čuli da krastavac stavljaju preko kapaka i možda vam ovo zvuči kao kliše, ali stavljanje kolutića krastavca na kapke smanjuje nadutost očiju i kesica od umora ispod očiju.

Osvežava dah. Loš zadah može biti jako odbojan. Krastavac je prirodno sredstvo koje vam može pomoći u regulisanju flore usne duplje. Stavite kolutić krastavca u usta i on će eliminisati bakterije koje izazivaju loš zadah. Možete ga pojesti i da osvežite želudac, jer se pojačana toplina koja se stvara u želucu takođe smatra jednim od uzročnika lošeg zadaha.

Pomaže u održavanju idealne težine. Za one koji vode računa o ishrani, dobro je dodati i krastavac u spisak namirnica koje konzumirate jer imaju malo kalorija a hranljivi su. Topljiva vlakna nađena u krastavcu transformišu se u supstancu sličnu gelu koja usporava varenje i produžava osećaj sitosti. Ovo je takođe jedan od razloga zašto se u dijetama za mršavljenje preporučuju namirnice koje su bogate vlaknima.

Smanjuje stres. Ako ste pod stresom, pojedite krastavac. Ovo povrće je bogato vitaminima B1, B5 i B7, koji su poznati po svojoj sposobnosti da ublaže anksioznost i smanjuju efekte stresa.

Krastavac sadrži mnogo vitamina i minerala, pa ako želite da ostanete jaki i zdravi obavezno dodajte ovo povrće u salatu i ostala jela.

Izvor: healthybuilderz.com

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.