Američka akademija za pedijatriju ima neke nove preporuke kada se radi o voćnim sokovima: deca bi trebalo da se odupru potrebi za pijenjem voćnih sokova koliko god je to moguće.

Ako vam se javi žudnja za nečim voćnim i osvežavajućim, pokušajte da pojedete neko voće umesto da popijete voćni sok. Ako osećate žeđ, utolite je vodom.

Naravno, i sok ima puno vrednih sastojaka. Može biti odličan izvor vitamina C, vitamina A i Kalijuma kao i mnogih drugih hranljivih materija. Voćni sok takođe sadrži antioksidanse koji mogu pomoći kod prevencije od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Sve ovo nabrojano važi i za voće samo po sebi, plus što ono sadrži i vlakna. A to je svakako dobro za vas jer pomaže držanju nivoa šećera u krvi pod kontrolom, smanjenju holesterola kao i čišćenju debelog creva. To takođe može da spreči neželjeno dobijanje na težini jer je potrebno puno više vremena da se pojede neko voće nego da se popije sok koji ono sadrži.

Sok dolazi od voća, ali to ne znači da je i kao namirnica kvalitetan. Nove preporuke pedijatara objašnjavaju zašto.

Voće takođe pobeđuje sok i kada je reč o borbi protiv karijesa. Kada deca stalno šetaju okolo sa flašicom soka, ili još gore kada ga ponesu i u krevet, to znači da su njihovi zubi stalno izloženi ugljenim hidratima. To definitivno dovodi do karijesa.

Uprkos svemu tome, sok ostaje svakako popularan napitak za decu i mlade. Za mlade Amerikance starosti od 2 do 18 godina, gotovo polovina voća koje konzumiraju popije se u obliku voćnog soka.

To treba promeniti, kažu pedijatri. U nedavno objavljenom zvaničnom saopštenju Američke akademije za pedijatriju kaže se kratko i jezgrovito: „Voćni sok ne nudi nikakve vidljive nutritivne prednosti u odnosu na ceo plod nekog voća.”

Evo i nekih novih preporuka Akademije što se tiče dece različitog uzrasta:

Deca mlađa od 6 meseci

Ne davati sok uopšte. Tačka.
Za prvih 6 meseci života jedino što sme prići usnama novorođenčeta je majčino mleko ili mlečna formula. Svakako je mleko na prvom mestu ali ako ga nema dovoljno i formula je prihvatljiva alternativa.

“Nema potrebe za dodatnim hranljivim materijama”, kaže se u saopštenju.

Davanjem bebi soka umesto majčinog mleka ili formule rizikujemo ozbiljan nedostatak proteina, esencijalnih masnoća i hranljivih materija kao što su kalcijum, gvožđe i cink koje su neophodne za rast bebe u ovoj fazi razvoja. Dakle, ne samo da sok nije od pomoći već može biti i štetan, upozoravaju pedijatri.

“Jedina hrana ili piće koje deci treba u prvih šest meseci života je majčino mleko ili mlečna formula”, tvrdi Američka akademija za pedijatriju.

Deca od 6 meseci do 1 godine

Bebe ovog uzrasta počinju da jedu čvrstu hranu i voće – najbolje u vidu pirea – treba polako da postane deo njihove redovne ishrane. Ali, u većini slučajeva, tečnost bi trebala biti ograničena na majčino mleko, formulu i vodu.
„Najoptiimalnije je u potpunosti izbeći korišćenje soka u ishrani novorođenčadi prije 1 godine starosti”, navodi se u saopštenju.

Ako roditelji ipak odluče da daju svojoj bebi sok, u svakom slučaju pedijatri preporučuju sledeće:

– Ograničite unos soka do 110 ml po danu.
– Dajte detetu sok u šoljici, a ne u flašici.
– Ne stavljajte decu u krevet sa sokom da mogu pijuckati tokom cele noći.
– Ako postoji potreba za rehidratacijom deteta sa akutnim gastroenteritisom, koristite rastvor elektrolita umesto soka.

Jedan od problema koje stvara davanje soka novorođenčadi i maloj deci je rizik od kvarenja zuba.

Deca od 1 do 6 godina

Akademija upozorava roditelje da neće biti lako svoje mališane držati podalje od sokova, pogotovo kada je reč o maloj deci i deci predškolskog uzrasta.

„Konzumiranje voćnih sokova i voćnih napitaka se lako otme kontroli i postane preterano kada govorimo o novorođenčadi i maloj deci, jer sokovi imaju dobar ukus”, kaže se u saopštenju. „Osim toga, oni su veoma praktično zapakovani ili se mogu staviti u flašicu ili šoljicu s poklopcem i lako nositi okolo tokom celog dana.”

No, roditelji ne bi trebalo da popuštaju. Oni treba uporno da podstiču decu da jedu voće umesto da piju sokove. (Pedijatri bi takođe trebalo da podstiču i podržavaju javno politiku povratka praksi konzumiranja celih plodova voća na uštrb sokova.)

Akademija upoređuje voćne sokove sa gaziranim napicima i kaže: „Kao i gazirani napici, voćni sokovi mogu doprineti energetskoj neravnoteži u organizmu deteta.” (U stvari lekari ovim ukazuju na konzumiranje previše kalorija putem ispijanja voćnih sokova.)

Što su deca starija to sokovi postaju sve prisutniji u ishrani. Ipak, roditelji bi trebali izbegavati da daju sokove svojoj deci, kažu pedijatri.

Ako roditelji ipak insistiraju na davanju soka deci, onda bi trebali ograničiti koiličinu na 110 ml dnevno za decu uzrasta između 1 i 3 godine i do 180 ml dnevno za decu od 4 do 6 godina.

Roditelji bi takođe trebali biti sigurni da je sok pasterizovan, savetuje Akademija. Ako nije, raste rizik od izloženost dece zarazi opasnim patogenima poput E. coli, Salmonelle i Crytposporidiuma.

Starija deca i tinejdžeri

Do uzrasta od 7 godina, deca obično troše manje soka, tako da je manje i brige za roditelje. Čak i tada, deca ne bi trebala da piju više od 220 ml soka dnevno. To je iznos koji predstavlja polovinu dnevnih kalorija koje bi trebalo doći iz voća.

Deca i roditelji bi takođe trebalo da imaju na umu da voćni sok i voćni napici nisu jedno te isto. Ništa što ne sadrži 100% voća ne bi smelo na pakovanju biti označeno kao voćni sok. Često sastojci u sokovima mogu biti obogaćeni vitaminima, kalcijumom i drugim dodacima, ali oni takođe mogu sadržati i dodatni šećer i veštačke arome.

Neke studije su otkrile povezanost između preterane potrošnje sokova – npr. više od 330 ml dnevno – i gojaznosti. Međutim, druga istraživanja su pokazala da su deca koja piju više sokova imala niži BMI (indeks telesne mase) od klinaca koji su pili manje soka. Ostala istraživanja ne nalaze nikakvu vezu između soka i gojaznosti.

„Više istraživanja je potrebno kako bi se bolje definisao taj odnos”, kaže se u saopštenju.

Deca svih uzrasta bi trebalo da jedu voće a ne da piju sokove, savetuju pedijatri.

U međuvremenu, nećete pogrešiti ako se povremeno setite ovoga:
„Voćni sok”, kaže Akademija, „nema bitnu ulogu u zdravoj, uravnoteženoj ishrani dece.”

Izvor: latimes.com

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.