“Koliko dugo već imaš tu vreću za spavanje?”

Bilo mi je jasno kuda ovaj razgovor vodi kad me je žena upitala držeći u rukama moju vreću za spavanje.

„Oh čoveče, više od 20 godina“, rekao sam. Kupio sam tu Marmot Pinnacle vreću još kada sam radio za Midwest Mountaineering sredinom devedesetih. Bila je to jedna od mojih prvih većih investicija u opremu za planinarenje. Kupovina je usledila nakon duge štednje, zbog koje sam živeo na rezancima tokom studiranja.

Ispostavilo se da je to bila fenomenalna investicija. Proveo sam bukvalno na stotine noći u toj vreći i ponosan sam na to što sam je kupio.

“I, kad si je poslednji put oprao?” upitala je, njuškajući vreću sa grimasom na licu.
Uzdahnuo sam, razmislio o tome na trenutak i shvatio da se iz ovoga neću izvući tako lako. „Priznajem, nikada nije bila oprana.“

Kako da operete perjanu vreću za spavanje

Sada kada smo utvrdili koliko je to što toliko dugo nisam oprao svoju vreću gadno, treba da znate da stvari nisu takve kakvim se čine. Perjana vreća za spavanje ne treba često da se pere. Ali svakako ih trebate oprati više od jednom u deset godina. Evo kako ja to radim.

Zapamtite: uvek se pridržavajte uputstva proizvođača kada perete vreću za spavanje. Pratite ih ako odstupaju od ovih saveta koje ću vam ja dati.

Pranje u mašini

1. Pre svega kupite odgovarajući (na primer Nikwax) tečni deterdžent za pranje perjanih stvari. Posebno je napravljen za pranje perjanih jakni i vreća za spavanje. Dobar je i za hidrofobno i za nehidrofobno perje. Po rečima proizvođača vratiće, pa čak i poboljšati nepromočivost tako da će vaša vreća imati dobru izolaciju od vlage. Verovatno da postoje i druge opcije, ali ih nisam isprobao, ali Nikwax odlično radi posao.
2. Idite do najbliže perionice, osim ako nemate veš mašinu sa velikim brojem obrtaja. Nemojte koristiti kućnu mašinu za veš sa centralnom mešalicom. Trebala bi vam velika industrijska mašina sa bubnjem na prednjoj strani.
3. Uklonite sve ostatke sa dozera za deterdžent. Znam da je to zamorno, ali potrudite se da očistite to ili ga zamenite novim.
4. Stavite najviše dve stvari u mašinu za veš.
5. Dodajte 100ml Nikwax praška za perjane stvari.
6. Pratite uputstvo proizvođača ako ga ima na vreći. Generalno treba da koristite program sa malim brojem obrtaja.
7. Pustite mašinu na nekoliko ciklusa pranja, svaki put postepeno povećavajući broj obrtaja da se ukloni višak vode.
8. Osušite je u sušilici na nižoj temperaturi i rastresite kasnije da se pera vrate u svoj oblik.. Kasnije je redovno provetravajte i ručno čistite vreću ako se zaprlja.

Ručno pranje

1. I kada ručno perete vašu vreću za spavanje svakako vam treba mašina koja će je dobro iscediti i osušiti od vode.
Za pranje opet koristite Nikwax tečni deterdžent za pranje perjanih jakni i vreća za spavanje.
2. Operite kadu ili veliki lavabo. Dobro isperite od sredstva za čišćenje i onda ste spremni za pranje vreće za spavanje.
3. Napunite kadu hladnom vodom.
4. Dodajte 100ml tečnog deterdženta za pranje perjanih stvari.
5. Potopite vašu vreću za spavanje. Dobro je istrljajte, znate već koliko je prljava. Na uputstvu Nikwax-a piše da treba da stavite i zaštitne rukavice.
6. Nakon pranja stavite vreću u veš mašinu na program centrifuge. To će pomoći da se odstrani veći deo vode. Podesite mašinu da centrifugira sa najmanjim brojem obrtaja da bi ste izbegli bilo kakvo oštećenje vreće.
7. Osušite je u sušilici na najnižoj temperaturi. Posle toga je rastresite da se pera vrate u svoj prvobitni oblik. Kasnije redovno provetravajte i ručno čistite vreću ako se zaprlja.

Pranje perjane vreće za spavanje: saveti

– Protresite vreću da se perje vrati u svoj prvobitni oblik. Uradite to nekoliko puta tokom ciklusa sušenja.
– Ne ostavljajte perje mokro jer to može uništiti vreću.
– Pokrenite centrifugiranje što je moguće sporije. Težina mokrog perja može pokidati unutrašnje pregrade pa je bolje da stavite mašinu na manji broj obrtaja.
– Za bilo koju drugu nedoumicu proverite uputstvo proizvođača na vašoj vreći.

Pranje vreće za spavanje: rezultati

Na kraju, proveo sam dva sata u perionici veša da operem svoju vreću. Popio šoljicu kafe, malo pisao i trgnuo se kada je jedna beba jako zaplakala. Posle ovog uspešno obavljenog posla moja vreća za spavanje divno miriše. Vratio se vazdušasti izgled i spremna je da služi narednih dvadeset godina. Podeliću članak sa vama čim je isprobam, ali i za sada izgleda odlično. Uzgred, verovatno za sledeće pranje neću čekati tako dugo.

Izvor: gearjunkie.com
Autor originalnog teksta: Sean McCoy

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.