Bakterije, protozoe i virusi su nepoželjni elementi koji itekako mogu da zagade vodu u prirodi od koje može da vam bude loše. Ovo je par trikova i saveta koji mogu da vam pomognu kada je reč o zdravlju i hidrataciji.

Najbolesniji ikada bio sam visoko na glečeru u peruanskim Andima. Dve nedelje na putovanju, vezani za šator na 5486m nadmorske visine, moj partner u penjanju i ja smo drhtali u našim vrećama za spavanje. Jedva smo uspevali da se pomerimo. I kad jesmo, obično smo se borili sa vratima od šatora.

Koren našeg problema: malo snega je palo prethodne zime. Zbog smo topili fekalno kontaminiran sneg od prošlogodišnje planinarske sezone i pili ga. Jednostavno nismo uspeli da ga pročistimo onoliko koliko je bilo potrebno.

Trebalo mi je nedelju dana da siđem sa te planine i još toliko da se vratim na planiranu rutu. Uz malo pažnje i odgovarajuću prevenciju čitav ovaj nemio događaj mogao je biti izbegnut.
Nakon tog putovanja smo istraživali i kopali podatke o tome kako da ne dođemo opet u tu situaciju. I naišli smo na par saveta. Ovo je nekoliko stvari koje bi trebalo da znate:

Bolesti koje se prenose vodom za piće

Bolesti koje se dobijaju putem zagađene vode uzrokuju mikroorganizmi kao što su bakterije, virusi i protozoe. Epidemije velikih razmera mogu se javiti nakon ozbiljnih i jakih padavina (kao što je uragan koji je protutnjao preko karipskog područja). U ruralnim područjima ti mikroorganizmi rastu i razmnožavaju se u vodama zagađenim ljudskim ili životinjskim izmetom.
U Severnoj Americi, giardia-lamblia je najčešća bolest uzrokovana pijenjem nepročišćene vode u divljini. Širom sveta, nebrojene bolesti, od kolere i dizenterije do gvinejskih crva, pogađaju milione ljudi.

Gde se nalaze

Prošli su dani korišćenja slatke i pitke vode direktno iz potoka. Čak i voda koja se čini najčistijom može biti zagađena. Životinje su uvek bile izvor raznih bolesti, ali uz čovekov sve veći uticaj na okolinu i zagađenost postaje sve veća.
Osim ako ne izvlačite vodu iz prirodnog izvora, najverovatnije je potrebno da se ta voda pročisti.
Kada putujete u inostranstvo, čak i voda iz česme moze biti sumnjiva. Potrudite se da se obavestite o vodi za piće pre nego što odete u neku novu državu.

Kako izbeći

Oni koji putuju u inostranstvo, konkretnije u zemlje u razvoju, treba da se odluče za flaširanu vodu ili da pročiste vodu iz česme.
Postoje različiti načini za pročišćavanje koji ubijaju ili uklanjaju specifične patogene organizme.

Definitovno postoje područja sa većim rizikom. Na primer, virus bi pre mogao da bude problem u zemljama u razvoju nego u SAD-u i Kanadi. Ako cemo iskreno, zagadjenost je uvek moguća. Najbolje bi bilo da uvek tražite čistu, tekuću vodu ako možete. Ali, pošto su patogeni mikroskopske veličine, nećete moći ni na koji način sa sigurnošću da kažete da li je voda bezbedna ili nije.

Protozoa – Cryptosporidium

Cryptosporidium izaziva Kriptosporidiozu koja dovodi do dijareje. To je najčešća bolest koja se javlja u vodama na području SAD.

Opcije za pročišćavanje vode:
– Ostaviti vodu da ključa jedan minut: Vrlo efikasno
– Filtracija (≤ 1-mikronski filter): Efikasno
– Jod ili hlor: Nije efikasno
– Hlor dioksid: Niska do umerena efikasnost
– Kombinacija filtriranja i dezinfekcije: Veoma efikasno (kada se koristi sa hlor dioksidom ili jodom i ≤ 1-mikronskim filterom)

Protozoa – Giardia

Giardija je uobičajena na površini ili na zemljištu, hrana ili voda zagađena fekalijama od zaraženih ljudi ili životinja. Ima spolja školjku zbog koje se teško ubija pomoću dezinfekcije hlorom.

Opcije za pročišćavanje vode:
– Ostaviti vodu da ključa jedan minut: Vrlo efikasno
– Filtracija(≤ 1-mikronski filter): Efikasno
– Dezinfekcija jodom ili hlorom: Niska do umerena efikasnost
– Dezinfekcija hlor dioksidom: Vrlo efikasno
– Kombinacija filtriranja i dezinfekcije: Veoma efikasno (kada se koristi sa hlor dioksidom ili jodom i ≤ 1-mikronskim filterom)

Bakterije

Mnoge bakterije, poput Escherichia coli, mogu se naći u vodi za piće.

Opcije za pročišćavanje vode:
– Ostaviti vodu da ključa jedan minut: Vrlo efikasno
– Filtracija (manja ili jednaka filteru od 0,3 mikrona): Umereno efikasna
– Dezinfekcija jodom ili hlorom: Vrlo efikasno
– Dezinfekcija hlor dioksidom: Vrlo efikasno
– Kombinacija filtriranja i dezinfekcije: Veoma efikasno (kada se koristi sa hlor dioksidom, hlorom ili jodom i ≤ 0.3-mikronskim filterom)

Virusi

Iako su retko problem u Severnoj Americi, virusi mogu predstavljati opasnost u mnogim delovima sveta u razvoju. U vodi se može naći, među mnogim drugim, i Hepatitis A.

Opcije za pročišćavanje vode:
– Ostaviti vodu da ključa jedan minut: Vrlo efikasno
– Filtracija (≤ 0,02-mikronski filter): Veoma efikasna
– Dezinfekcija jodom ili hlorom: Vrlo efikasno
– Dezinfekcija hlor dioksidom: Vrlo efikasno

Steri Pens emituje ultraljubičastu svetlost (UV) koja uništava DNK mikroorganizama. Voda mora biti bez taloga da bi UV zračenje bilo efikasno.
Važno je napomenuti da Centar Za Kontrolu Bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) tvrdi da nema dovoljno podataka o nezavisnin testiranjima koji potvrđuju njegovu apsolutnu efikasnost.

Siguran način da ubijete sve patogene? CDC navodi da je potrebno da voda ključa najmanje jedan minut, a na većoj nadmorskoj visini treba barem tri minuta.

I konačno, dobro održavajte higijenu. Zakopajte ljudski otpad bar 60m daleko od vode i bar 20cm duboko. Operite ruke sapunom i vodom ili ponesite sredstvo za dezinfekciju ruku da očistite ruke nakon odlaska u toalet i pre uzimanja hrane u ruke.

Komercijalni filteri

Efikasnost filtracije zavisi od veličine otvora. Finiji otvori će zadržati manja stvorenja (misli se na viruse). Čak i tada, da bi se opasan virus uništio može biti potrebna dodatna hemijska dezinfekcija. Iako dezinfekciona sredstva mogu biti efikasna, zahtevaju duže vreme kontakta. Mnoga sredstva za dezinfekciju zahtevaju minimalno 20 minuta izlaganja kako bi se potpuno uništili patogeni. Važno je pridržavati se i sledećih uputstava:

Šta raditi u slučaju susreta sa bolešću/tretman

Dok 10 posto slučajeva nema simptoma uopšte, u nekim slučajevima simptomi se mogu pojaviti izuzetno brzo, već nakon 24h. U većini slučajeva simptomi se obično pojavljuju nakon jedne do tri nedelje (nadajmo se kada ste kod kuce).

Pijte puno tečnosti i nemojte zaboraviti na elektrolite. U nedostatku nečeg boljeg čak i gazirani sokovi mogu da vam pomognu oko zadržavanja elektrolita.
Nakon povratka u civilizaciju, posetite svog doktora. Oni može identifikovati uzrok i propisati vam pravi oblik lečenja.

Najgori scenario

U ekstremnim slučajevima dehidracija može izazvati smrt. U većini slučajeva bolest će vam izazvati slabost, dijareju, grčeve i povraćanje. Neki virusi mogu izazvati ozbiljnije probleme, poput hepatitis i meningitisa.

Prevencija

Mudri savet iskusnog stručnjaka:

“Volim da razmišljam o pročišćavanju vode slično kao o nošenju pojasa u kolima: to radite zbog onoga što može da se desi, ne zato što očekujete da će se to desiti”.

Što se mene tiče, trebalo je da se dogode dve bolne nedelje istrgnute iz mog godišnjeg odmora zamišljenog kao dugo očekivana planinarska idila kako bih naučio ovu važnu lekciju.

Izvor: gearjunkie.com
Autor originalnog teksta: Steve Graepel

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.