Kako jedna tako „obična“ biljka, iznad zemlje tako neupadljiva da se može odbaciti kao korov, može da ima svoju tajnu, podzemnu riznicu čistog zlata? Ko se prvi setio da rizom ove „trave“ koristi u medicinske svrhe otvorio je kovčeg sa blagom koje nam i dan danas služi da nas neguje i leči.

Reći „Đumbir je zdrav“ znači potceniti ovu skromnu biljku. Nema zdravstvenog problema za koji vam đumbir neće pomoći. Suština đumbira je da on zapravo vraća “životnu energiju“ čiji pad prati svaku bolest. „Đumbir oživljava“ je mnogo prikladnija izjava.

To što smo mi navikli da nam tablete rešavaju problem, e pa to je naša kulturološka greška. Azijati će se pre uhvatiti za biljku nego za kutiju sa lekovima u potrazi za rešenjem problema. A činjenica jeste da će u velikom broju slučajeva baš posegnuti za đumbirom.

Srećom po nas pa đumbir ima i odličan osvežavajući ukus, pa se može naći u receptima za kolače što je na neki način uvelo ovaj magični „koren“ u naše domove, bar na mala vrata (u obliku praha). Ipak, đumbir se može koristiti i svež, šta više… oljuštite rizom (podzemni koren koji možete sad naći u svakoj prodavnici) i iseckajte ga ili istrenišite i onda ga ubacite u jelo ili piće. Đumbir postoji i u obliku ulja. Gingerol je glavni sastojak tog ulja i ima sve zdravstvene benefite koji se pripisuju i celoj biljci. Protivzapaljenski i antioksidantni mag, đumbir možete koristiti u mnogo prilika.

Pre svega đumbir ima možda najistaknutiju ulogu u smanjenju stomačnih problema. Od jutarnje mučnine kod trudnica, preko sindroma iritabilnog kolona, do lošeg varenja. Đumbir je jednostavno dobar za vaš stomak. Lično, najviše iskustva imam sa jutarnjom mučninom u drugom stanju, ali svega 1,5g đumbira pomoćiće i kod drugih vrsta mučnina kao što su mučnina i povraćanje tokom vožnje, nakon hemoterapije i nakon operacija. Đumbir je dobar i za sportiste, naročito u smislu povećanja energije, a smanjenja bola u mišiću – šta nam više treba kad vežbamo.

Đumbir, kao i druge biljke sa protivzapaljenskim delovanjem, prija osobama sa artritisom kao i osobama koje pate od bolesti srca i krvnih sudova. Dodatni benefit đumbira jeste snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi. Postoje naučni dokazi da đumbir pomaže u usporavanju procesa razvoja demencije. Zahvaljujući svom antioksidantnom dejstvu đumbir je dobar i za prevenciju tumora naročito debelog creva i dojke. Obzirom da su u pitanju vrlo „moderne“ bolesti, ne znam osobu kojoj sok od đumbira sa limunom ne bi prijao a pri tom je i lečio obzirom da se radi o lekovitom piću bez kalorija.

 

Konačno, svako vreme je dobro vreme za bakterije i viruse. A pored lične higijene, važno je i da imamo dobar imunitet. Đumbir ima dokazano antibakterijsko delovanje, a dokazano je čak i da sprečava umnožavanje nekih virusa.

Naše razmišaljnje o lekovima za različite bolesti je uglavnom ograničeno na reklame za tabletice. Sirguna sam kad bi redovno viđali na isti način urađene reklame za đumbir da bi bili mnogo zdraviji jer bi mudrije birali čime i kako se lečimo.

Đumbir je klasik u svetu kineske medicine koja gleda na čoveka kao na celinu. I ako bar na trenutak prihvatite činjenicu da smo energija i telo u jednom, a da đumbir podržava tu našu energiju, onda dalja objašnjenja nisu potrebna. Svakodnevnica u kojoj živimo nije naše prirodno okruženje. Đumbir nam može pomoći da vratimo iscrpljenu energiju i da se osećamo moćno i energizovano.

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.