Osnivač programa “Pokupi i ukloni” Set Orme je, istini za volju, imao malo pomoći, ali srž ove inicijative je u stvari vrlo jednostavna i efikasna strategija: kada naiđeš na otpad na putu, pokupi ga i ukloni! Zaista je tako lako.

Tako je započeo program “Pokupi i ukloni” 2014. godine, dok je osnivač Set pešačio Apalačkim planinarskim stazama. Iznerviran zbog divljine koja je unakažena, Set je poželeo da preduzme nešto povodom toga. Na svoj spontani način je to i učinio. “Da se u vašem domu nalazi gomila otpada, da li biste se bavili time ko je to tu ostavio, ili bi bilo bitnije da se rešite toga“?

Set i njegovi prijatelji su rešili da pokupe svako đubre na koje bi naišli na stazi, sa glavnim ciljem da pokupe oko 450 kg otpada. Ekipa “Pokupi i ukloni” je bila uspešna u toj misiji. Od tada su Set i njegovi prijatelji pokupili skoro 800 kg otpada sa Apalačke i Pacifičke staze. Ove godine ekipa nastoji da vozi bicikle od Kamberlend ostrva u Džordžiji do Tihog okeana u Vašingtonu, usput čisteći slikovita područja duž puta.

Pratio sam “Pokupi i ukloni” priču vrlo pažljivo poslednjih par godina. U najmanju ruku bio sam impresioniran i inspirisan. Ne samo da poštujem njihov trud i inicjativu, nego takođe smatram da njihova priča dokazuje da male stvari mogu da dovedu do velikih promena. Kao i njihov moto koji navodi da bez obzira da li imaš pet minuta da počistiš, ili pet meseci kao Set i njegova ekipa, jako je bitno da se svi uključimo da bismo napravili trajne rezultate.

Nedavno sam kontaktirao Seta da vidim da li bi odgovorio na par pitanja za moj blog i u pokušaju da proširimo priču o programu “Pokupi i ukloni”. Bio je vrlo ljubazan da se odazove i pruži mi vrlo iskrene odgovore na moja pitanja. Nadam se da ću uspeti na svoj način da pomognem da se entuzijazam za ovaj program prenese dalje.

INTERVJU SA SETOM ORMEOM, OSNIVAČEM PROGRAMA “POKUPI I UKLONI”

P: Koji je tvoj omiljeni deo putovanja sa rancem na leđima? Šta te je uopšte navelo na to da postaneš bekpeker?

O: Jednostavnost, čista i prosta. Život brzinom od 3 milje na sat (4.8 km na sat) ti daje vreme da obradiš informacije u svojoj glavi i da poštuješ svet oko sebe.

P: Šta je podstaklo “Pokupi i ukloni”?

O: Najpre biti primer drugima. Tako što naše reči sprovodimo u dela, mi ne samo da insipirišemo druge nego i ta dela sprovedemo istog trena. “Pokupi i ukloni” nas je uputio na život u prirodi tokom leta. Priroda je za mene postala sinonim za dom. Imao sam ogromnu želju da je sačuvam i zaštitim. S obzirom da sam sam po sebi tvrdoglav i nestrpljiv, krenuo sam na posao. Da se u vašoj kući na sred sobe nalazi gomila đubreta da li biste ga pokupili? Da li bi bilo bitno ko je to tu ostavio?

P: Šta je sledeće za “Pokupi i ukloni” ekipu?

O: Ove godine ćemo voziti bicikle kroz državu, od Kamberlend ostrva u Džordžiji do Tihog Okeana u Vašingtonu. Usput ćemo čistiti slikovita područja duž puta.

P: Šta je to što bi možda ljude iznenadilo što se tiče “Pokupi i ukloni” ekipe?

O: Obično nas je dvoje ili troje. Ljudi se često iznenade kada shvate koliko đubreta samo nas dvojica pokupimo. I obožavamo hranu!

P: Koji je vaš omiljeni otpad koji ste pokupili?

O: Moje omiljene stvari su one koje me podsećaju zašto ovo u stvari i radimo. Pokupiti skoro 20kg slomljenog stakla je jedna od tih stvari. Iako je to naporan i dugotrajan posao, ali ostavlja za sobom ogroman pozitivan uticaj na područje.

P: Izgleda da se ljudima dopada vaša misija. Zašto mislite da ste dobili toliko pažnje?

O: Dobro pitanje. Ne znam. Možda zato što mi jednostavno to i URADIMO. Pitajte bilo koju osobu koja me poznaje i reći će vam da mi je potrebno jako malo vremena da reči sprovedem u dela.

P: Koja je najbolja povratna informacija koju ste dobili od nekog na putu?

O: Ne mogu čak ni da počnem da odgovorim na ovo. Postoji mnogo izvanrednih i predivnih ljudi.

P: Izvlačiti smeće iz predivne divljine koja nas okružuje vas sigurno i emotivno iscrpljuje. Da li ste se tokom vašeg putovanja nekada osećali kao da ste pali na dno?

O: Naravno. Ali u principu su to bili samo momenti. Ja nastavim dalje ekstremno brzo. Jedan od tih momenata je svakako bio onaj kada mi je polovina lica bila paralizovana kao posledica lajmske bolesti.

P: Na koje đubre najčešće nailazite i šta tu možemo učiniti da se situacija popravi?

O: 1)Toalet papir! Zakopajte ga i istražite prirodne materijale koje možete da koristite.
2) Flaše! Ponovo upotrebite tu flašu i pazite da vam ne ispadne.
3) Ambalaža od hrane! Prethodno planiranje i prepakivanje može sprečiti da taj otpad završi u šumi.

P: Koji je vaš omiljeno deo planinarske opreme?

O: Moj Snow Peak lončić od 1.8l koji sam kupio za 27 dolara 2008. godine. Koristim ga više od 7 godina i nahranio me je možda čak i više od rođene majke. Korišten je tokom mnogih putovanja i nikada me nije izdao.

P: Kada bi mogao da budeš bilo koja životinja ( živa ili imaginarna), koja bi bio i zašto?

O: Vuk. Uživam u svojoj samoći a pritom odlično funkcionišem i u “čoporu’’. Dok smo planinarili, moj prijatelj Pol i ja smo rešili da se krećemo kao vukovi naredna četiri dana. Rezultat toga je bio skoro trčanje više nego planinarenje. Bilo je fenomenalno.

P: Šta mi svi možemo da uradimo da doprinesemo programu “Pokupi i ukloni”?

O: Jednostavno. Izađite napolje i učinite ljude koje srećete i prirodu koju posećujete BOLJIM.

Set Orme, osnivač programa “Pokupi i ukloni”

 

Autor oiginalnog teksta: Dejv Kolins

Izvor: cleverhiker.com

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.