U martu 2017. godine, Kori Henkok je otišao na planinarenje na Elkhorn planinu u blizini reke Santiem u Oregonu. Hteo je da napravi par fotografija tog predivnog pejzaža, ali umesto toga otkrio je nešto čemu se nimalo nije nadao da će videti.

Sasvim neočekivano našao se ispred mladunčeta crnog medveda koje se borilo za život. Teško je disalo i sve u svemu izgledalo je veoma bolesno. „Jedva da je moglo da se pomera. Ležeći na leđima, okrenulo se nekoliko puta, a onda prestalo da pomera šape. Više nije ni disalo. Umiralo je,“ rekao je Henkok za lokalne novine.

Na svom Facebook profilu Henkok je napisao: „Po svemu sudeći izgledalo je kao da je uginulo. Usta su mu poplavila. Maglovitim pogledom gledalo je u jednu tačku dok je kiša lila kao iz kabla kvaseći ga. Ali, kao da sam u tom trenutku video plitak udah…“

Nakon što je osmotrio da medvedica koja ga je odgajala nije u blizini, Henkok je shvatio da je on jedina nada ovom mladunčetu. Odmah ga je umotao u svoju košulju i odneo ga trčeći 3 km nazad do svog automobila. Na putu do veterinara dva puta se zaustavljao da bi ga oživeo jer je prestajalo da diše.

Kada je veterinar odbio da pomogne jer se radi o divljoj životinji, Henkok se za pomoć obratio centru za divlje životinje. Zaposleni iz tog centra stavio je medvedića, kome je Henkok tepao „Elkhorn“ na toplu podlogu, uradio mu dubinsku masažu tkiva i dao mu nekoliko doza infuzije. Do 6 sati narednog jutra Elkhorn se oporavio i po rečima Henkoka „režao i grizao kavez.“

Čarls Harmanski-Džonson iz centra za divlje životinje proglasio je Henkoka za heroja zbog onoga što je uradio. Na žalost, državni odsek za ribolov i divlje životinje u Oregonu nije bio istog mišljenja. Tamo je nezakonito da se iz bilo kog razloga dira mlada divlja životinja. Za svoj trud da spase Elkhorna, Henkok se suočio sa kritikama zbog dela koje je učinio, novčanom kaznom od skoro 6000 dolara i mogućom zatvorskom kaznom. Na sreću, od svega toga dobio je samo upozorenje i izbegao krivičnu presudu jer je bilo jasno da sve što je želeo da učini je da spase život tog mladunčeta.

Mali Elkhorn se sada nalazi u centru za divlje životinje u Linvudu u Vašingtonu gde će biti u prilici da odraste u svom prirodnom okruženju, bez ljudskog uticaja. A što je najbolje neće odrastati sam. Još jedno mladunče, ženka, koje je takođe spašeno zbrinuto je tamo, tako da će oba divlja mladunčeta imati priliku da odrastaju zajedno.

Izvor: World of Animals

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.