Retki su srećnici koji se vrate sa letovanja u susednoj državi bez impresija o stomačnim tegobama. Nije da su ostale destinacije imune na viruse i trovanja hranom, ali nešto najviše mogu da se setim primera budvanskih i srodnih im izazivača proliv/povraćnje sindroma. Da li može nešto da se uradi po ovom prilično neromantičnom pitanju? Da li se može provesti letovanje na miru, bez Orosala i probiotika? Možda… nadam se.

U teoriji treba da znate da prolive i povraćanja izazivaju uglavnom virusi, a ređe bakterije. Virusne gastroenteritise (prolive i povraćanje) možete prepoznati po povišenoj temepraturi, povraćanju i vodenastim stolicama. Ovi virusi se prenose i kapljičnim putem (kijanjem i kašljanjem, prljavim rukama), a mogu se „fasovati“ i u zagađenim bazenima. Češći su kod dece, mada ga mogu „zakačiti“ i odrasli. Ovi virusi mogu da uzrokuju i meningitise ali i obične letnje prehlade sa povišenom temperaturom ili samo bol u stomaku… Uglavnom, spontano prestanu, zahtevaju uglavnom samo puno tečnosti kako bi nadoknadili izgubljenu tečnost i dijetu kako bi poštedeli creva od previše rada.

Drugi po učestalosti uzročnici proliva i povraćanja su bakterije. Bakterije mogu izazvati trovanje hranom kad se ne unosi sama bakterija nego njen toksin. Ovakva trovanja hranom su uglavnom bez povišene temperature, a javljaju se vrlo brzo (od pola sata do 6h) nakon konzumacije hrane. Inkriminisane namirnice su često sladoled, pohovana hrana, pečena hrana koja je podgrevana i držana van frižidera, školjke, ribe, meso, sir.. manje više sve što nije adekvatno skladišteno – stavljeno u frižider – ili ukoliko je podgrevano. U zavisnosti od uzročnika dominiraće povraćanje ili vodenasti prolivi (ili kod srećnika oba), a sve će se završiti relativno brzo kako je i počelo i potrebno je piti samo dosta vode kako bi se sprečila dehidratacija.

Bakterijske infekcije creva su relativno retke, ali mogu da budu i najopasnije. Bakterije koje izazivaju gastroneteritise (prolive i povraćanje) su salmonela, šigela, kampilobakter, ešerihija koli… Salmonela je verovatno najčešća i vezuje se za konzumaciju termički neobrađene namirnice… bilo koje… od klasičnih sirovih jaja, preko svog voća i povrća, pa čak i začina koji bi mogli doći u dodir za izvorom (kokoškom ili čovekom kliconošom). Kako bi sprečili salmonelozu (a i mnogo štošta drugo) detaljno operite svo voće i povrće, dobro skuvajte ili pošteno ispecite jaja, držite se podalje od termički neobrađenih namirnica leti. U slučaju bakterijske infekcije stolice su kašaste, ponekad krvave ili sluzave, a često se javlja i povišena temperatura. U ovom slučaju lekar se može odlučiti da vam da i antibiotik uz simptomatsku terapiju (dijetu i tečnost).

Kako sam već spomenula lečenje gastroenteritisa je pretežno simptomatsko. Vodu pijte stalno, po malo, neka bude flaširana i u količinama tako da za svaki odlazak u toalet popijete i jednu čašu vode. Ukoliko povraćate, pijte po gutljaj vode na svakih 5 minuta. Ukoliko ne postižete ovu brzinu rehidratacije (zbog povraćanja npr) obratite se lekaru. Ishrana tokom bolesti mora biti strogo dijetalna – štapići, Plazma keks i tost. Pirinač, kuvanu šargarepu i kuvani krompir možete jesti tek kad stolica postane kašasta i kad prestanete da povraćate. NE uzimajte štapiće sa kikirikijem, ribice, krekere umesto štapića. Ne pijte sokove (ni kokakolu). Pokušajte da mirujete (što ćete verovatno uspeti zbog blizine WCa). Uzimajte probiotik tokom trajanja proliva ali i bar nedelju dana nakon „neželjenog događaja“.

Šta možete da uradite da zaobiđete ovu vrstu letnjih „radosti“?

Neke studije su pokazale da cink i probiotik smanjuju učestalost proliva i povraćanja. Lično svojoj deci dajem probiotik nešto pre letovanja i tokom letovanja. Uzmem jedan koji sadrži i cink a u obliku je praha… imunitet je u crevima, tako da im ne škodim sigurno… Tokom letovanja pijemo isključivo flaširanu vodu, led ne koristimo (ko zna od koje vode je napravljen) i zabranjujejmo deci da piju morsku vodu (uglavnom neuspešno). Hranu spremamo uglavnom sami i šta ne pojedemo za obrok, bacimo. Dakle, radimo što i većina vas radi… održavamo higijenu. A sad nek nam je probiotik u pomoći kad odemo na more. U svakom slučaju Orosal je u torbi, za ne daj Bože. Srećno nam bilo!

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.