Nadamo se da ste probali naše keksiće sa limunom i kurkumom. Kombinacija je odlična. Što za uživanje što za zdravlje.

Jutarnji čaj sa kurkumom i limunom obećava zdravlje prema mnogim tradicionalnim receptima. Naš predlog je da spremite sebi neki prijatni zeleni čaj (banču, na primer), a da onda u taj čaj umačete naše keksiće koji u sebi sadrže ceđeni limun i kurkumu. Čista uživancija, a vi sve zdraviji i lepši.

Kurkuma i limun i kombinaciji su zaista magični. I pojedinačno su moćni, ali čini se da su zajedno dobitna kombinacija. Limun i đumbir sa toplom vodom naziva se još i „jutarnji eliksir“, a sad da li jača imunitet ili ulepšava kožu, čisti pluća ili sprečava brojne bolesti, ko će ga znati… Da proučimo do sada poznata dejstva ovih dodataka kako bi se uverili u njihova magična svojstva.

Kurkuma

Ako do sad niste čuli za ovaj začin, sigurno ste čuli za kari. E pa, glavni sastojak karija jeste kurkuma. Zlatno žuti prašak koji je čini se „čisto zlato“ kad je u pitanju zdravlje. Za kurkumu se tvrdi da ima protivupalno i antioksidantno dejstvo a moguće je da i na taj način (ili drugim načinima) sprečava mnoge bolesti uključujući i razvoj tumora. Kurkuma se u Indiji koristi kao lek hiljadama godina što jasno upućuje da „tu nečega ima“… ‘Ajde da vidimo čega…

Akutna upala je u redu jer je to vid borbe protiv „napada“ – virusa i bakterija na primer. Problem nastaje kad upala postane hronična, odnosno kad se inflamatorni proces ne može zaustaviti. Osteoporoza i ateroskleroza, hronične bolesti koje su možda najčešće u savremeno doba posledica su baš hronične upale. Kurkuma se pokazala kao prilično jak antiinflamatorni začin, kažu jači čak i od nekih antiinflamatornih lekova (s tim što kurkuma nema neželjena dejstva). Da ne ulazimo u detalje, kurkuma deluje na molekularnom nivou sprečavajući jedan od glavnih „upalnih“ molekula da deluje (NF-kB, ako nekog zanima). Ova činjenica kurkumi daje ogromnu primenu kod velikog broja bolesti uključujući i lečenje upala zglobova ali i bolesti srca, krvnih sudova, jetre i kostiju. U laboratorijskim uslovima je dokazano da ovaj sastojak sprečava dalji rast tumora, naročito tumora debelog creva. Iako je potrebno još studija da bi se ovaj efekat dokazao ali svakako zavređuje pažnju.

Zahvaljujući svojoj hemijskoj strukturi kurkuma je odličan antioksidant. To generalno znači da „hvata“ i neutralizuje opasne slobodne radikale koji se javljaju u svakodnevnom metabolizmu, a naročito u slučaju hroničnih upala. Pored toga kurkuma podstiče i rad naših enzima, te je njeno antioksidativno dejstvo dodatno pojačano.

Za kurkumu se povezuje i sprečavanje demencije. Kurkuma podstiče lučenje hormona u mozgu (BDNF) koji dalje podržava rast novih neurona i bori se protiv neurodegenerativnih bolesti (starenja mozga). Dodatni efekat što na mozak što na druge organe kurkuma ima preko lečenja i oporavka krvnih sudova.

Ovaj začin snižava loš holesterol, sprečava upalu krvnih sudova što sumarno podstiče zdravlje celog organizma. Ako ovo nije dovoljno, kurkuma je pokazala i antitumorsko delovanje, naročito na tumore debelog creva. Doduše za sad je ovo dokazano samo u laboratoriji, ali vredi probati.

Limun

Limun je naš, mi smo limunovi. Nema puno potrebe puno hvaliti ovaj tradicionalni lek za prehladu i umor. Limun sadrži kalcijum, kalijum, vitamine C, E, A, mnoge vitamine B grupe, bakar, magnezijum, cink i pektinska vlakna. Ima vrlo malo kalorija, tako da ga možete koristiti i kad pazite na ishranu. Šta ćete više od jedne voćke. Mi u Biobelli ga sami cedimo tako da možete očekivati sve nabrojano u vašim keksićima.

Krenite polako da spremate vodu za čaj, mi donosimo kurkumu i limun. Prijatno!

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.