Većina nas želi da se hrani bolje, zdravije. Mislim, niko zaista ne želi da jede brzu hranu, istu hranu svaki dan ili bar često. Ako nam se ponekad i podkrade koji “cheat meal” odnosno neka ne baš zdrava namirnica i to je ok. Ali ako sebi želimo dobro (a treba sebi i svom telu da želimo najbolje), onda treba tako i da se hranimo.

I tako odem ja u supermarket… jedan od onih velikih „imamo sve, nema potrebe da idete bilo gde drugde“  marketa. I sad ću polako da idem od reda do reda i da odaberem šta ćemo moja porodica i ja jesti tokom sledeće nedelje. I tako, krenem ja od onog dela sa voćem i povrćem i ide mi dobro. U korpu sam stavila baby spanać, rukolu, šargarepu i mlad krompir. Bravo ja!

MOJA KORPA

MOJA KORPA

  • Baby spanać25%25%
  • Rukola20%20%
  • Mlad krompir35%35%
  • Šargarepa20%20%

Onda izaberem (dečije omiljeno) voće i nastavim dalje u deo sa ne tako jasno zdravom hranom. I iskreno da vam kažem, u ovoj sivoj zoni vrlo brzo odustanem od plana. Možda se još i držim plana dok sam u delu sa zdravom hranom (ako mi je usput, naravno), ali onda stvari polako izmiču kontroli. Nevoljno i neprimetno ubacujem nekako iste namirnice kao i prošle nedelje, iako sam se zaklela da će OVE nedelje biti drugačije. I ako smem da kažem, dođavola! Kako je OPET došlo do toga da pred kasirku stavljam gotovu i polugotovu hranu, visoko obrađene namirnice, voćni jogurt, grickalice… hranu u koju ne verujem, koju nikome ne preporučujem, a ona se nalazi u MOJOJ korpi i nosim kući MOJOJ deci da uživaju u njoj ili bar da je pojedu.
‘Ajde da ponovim gradivo…
Šta moja porodica treba da jede… Toliko puta sam pričala o tome, ajd’ da zapišem i na blogu…

 

1. Sezonska hrana

Šta će Eskimima lubenice na primer? Koliko njima (Eskimima) treba vode tokom dana, koliko im treba da pročiste bubrege? Eto, setite se toga sledeći put kad zaronite u neki tekst o novootkrivenom čarobnom povrću iz Južne Amerike. Naši preci su se dugo adaptirali na uslove u kojima živimo. Rećićete da smo svi manje više doseljenici… Da, ali retki preci su prešli 10000 km. Realno svi smo mi negde „iz kraja“ pa makar kraj značio 1000km u radijusu. Iskreno, obožavam kinou. I spremala sam je više puta, svaki put sa oduševljenjem isprobavala nove recepte. Ali možda bi bilo bolje da sam izučila spremanje prosa ili raži, žitarica koje su nam „domaće“. Slično je i sa sezonskom hranom. Hrana koja raste kad treba da raste, kad je za to namenjena svojim genima i poreklom, tad je najkvalitetnija. Jagode zimi imaju ukus… Pa zapravo ni nemaju neki ukus. A sadržaj osim vlakana i nije baš impresivan. Što zbog kvaliteta, što zbog toga da se vratimo onom što je najbolje za naše telo, jedimo domaće sezonske namirnice.

 

2. Hrana koja je prilagođena našim potrebama

Mi smo srednje aktivna porodica što u svakodnevnom životu znači da svi vežbamo („treniramo“) ali da ostatak nedelje provodimo uglavnom sedeći što pred TV-om što pred kompom, što na poslu/u školi. Koliko nama treba kalorija? Ili da budem preciznija, koliko nam treba kalorične hrane? Za tri vežbanja ja ukupno potrošim dva parčeta torte ili recimo 10 komada keksa sa prelivom. Kad pogledam šta sam već danas pojela, dugujem sebi tri treninga… Nama (ne samo mojoj porodici već većini porodica u Srbiji) ne treba kalorijski gusta hrana. Nama trebaju salate što voćne, što povrće, treba nam zrnevlje i ukoliko smo mesožderi, treba nam i po dlan mesa na dva veća obroka. Od kalorijski guste hrane, trebaju nam svakako lešnici i bademi. Sa već do sad navedenim se polako približavam ukupnom kalorijskom unosu koji će moju porodicu držati dalje od gojaznosti. Ali, lako se pređe ova granica… malo masnijih đakonija danas, malo kolača sutra, pa palačinke, pa kolač (za goste naravno, ali mora da se proba…)… onda po koji sokić i grickalica za decu (da ne plaču) i eto nama kalorijskog suficita većeg od 6 dana treninga…

.

Ljudi su ubeđeni da se goje zato što im je metabolizam usporen. Opravdanje za to nalaze u spominjanju dede koji je eto jeo šta je hteo a nikad se nije ugojio, ili čak sopstvenom primeru kako su nekad mogli da pojedu celo „nešto“, a sad im se i voda lepi. Ne preporučujem brojanje kalorija… nepotrebna, i pre svega, neprecizna rabota. Ali obratite pažnju samo na one namirnice koje su bogate kalorijama, one poslastice, slane i slatke. Ovakve namirnice jednostavno nemaju gde da se „uguraju“ kad obroke popunite svom prethodno nabrojanom zdravom hranom.

3. Organska hrana, hrana bez aditiva, neobrađena hrana

Svakako da ću organskoj hrani posvetiti jedan tekst, ali za sada ću samo da posejem seme sumnje šta je zapravo organska hrana i koliko je nama dostupna. Mogu vam iz prve ruke reći da u Vojvodini ima farmi koje proizvode organsku hranu ali da su one retke, često neprepoznate, bez prave marketinške podrške. Ako nađete ovakvog proizvođača drž’te se za njega i uživajte. Ukoliko ste ipak primorani da organsko kupujete iz supermarketa onda spremite pare, jer ćete papreno platiti ovakav izbor.
Svakako za sebe i svoju porodicu ćete najbolje učiniti ukoliko sami pripremate hranu od osnovnih , celih namirnica . Sve prethodno obrađeno i pripremljeno je uvek sa dodatim aditivima koje često ne znamo, a i ako su nam poznati ne znamo koji su zaista štetni a koji su (nadamo se) neutralni. Znam žene kojima nije teško da za svaki obrok spreme nešto domaće, „pravi“ ručak iz tri dela ili toplu večeru. Za nas koje nismo spretne ili obučene preostaje da kuvamo jednostavnije obroke, a da pokušamo da se držimo dalje od već gotovih kombinacija.

Ok, idemo iz početka. Sad ću napraviti spisak. U sledećoj kupovini ću uzeti:

Bar pet vrsta povrća
Bar tri vrste voća
Integralne žitarice (pirinač za muža i mene, mlevene ovsene za decu) za njihovo dobro u krajnjoj liniji
Proizvode od integralnog brašna
Mlečne i ostale proteinske proizvode (po mogućstvu organske… zavisi koliko sam daleko od plate)
Zdrave grickalice (lešnike početkom meseca, kikiriki krajem… suvo voće kad god ga nađem)

Drž’te mi palčeve da ovaj put prođem kroz celu trgovinu bez „izleta“…

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.