Kari (Curry) u prahu je mešavina južnoazijskih začina koji su popularizirali Britanci. Sastoji se od korijandera, kurkume, kima i piskavice koji su osnovni sastojci mešavine, a često se dodaju još đumbir, komorač, slačica, paprika i drugi začini, ovisno o proizvođaču. Indijci u jela dodaju i kari lišće. Jelima daje egzotični ukus i obično se stavlja u čorbe, supe, variva, sosove, jela od pirinča i povrća itd.

Kari u prahu se lako može nabaviti kod nas u svim većim marketima, a može se naći i u ljutoj varijanti i kao već gotov preliv. Kari je takođe i naziv za azijsko jelo u koje se stavlja kari mešavina i drugi začini. Indijski i pakistanski kari se razlikuje od tajlandskog crvenog ili zelenog karija, a odabir samih začina i sastojaka ovog jela zavisi od regije do regije kao i od preferencija kuvara.

Sastojci:

3 kašike ulja
1 manji crveni luk
2-3 čena belog luka
1 komad svežeg đumbira
2 kašike karija u prahu
1 kašika mešavine garam masale
1 kašika kurkume
½ kašičice ljute paprike ili više prema ukusu (opciono)
2-3- šargarepe

 

2 krompira
1 tikvica
6-7 cvetova brokolija
6-7 cvetova karfiola
Pola šolje smrznutog graška
400 ml vode
200 ml pasiranog paradajza ili seckanog svežeg paradajza
200ml punomasnog kokosovog mleka
So i biber prema ukusu
Seckano sveže lišće korijandera ili peršuna

Postupak:

Na ulju propržiti prethodno isecan crveni luk, a zatim dodati seckani beli luk i mleveni ili rendani sveži đumbir. Postupno dodati seckanu šargarepu, tikvicu i krompir i dinstati 5-10 min. Sipati vodu i pasirani paradajz. Dodati začine u prahu i krčkati polupoklopljeno uz povremeno mešanje 25 min. dok povrće ne omekša i dok se tečnost ne zgusne. U međuvremenu karfiol i brokoli obariti kratko u vodi i ostaviti da se ocedi (ne više od 10 min, pripaziti da se ne prekuva).

U šerpu s povrćem i karijem dodati kokosovo mleko, a zatim smrznuti grašak, obareni karfiol, brokoli i tofu naseckan na kockice. Po potrebi sipajte još vode ako je pregusto. Kuvati još 10min, posoliti i pobiberiti prema ukusu. Dekorisati seckanim lišćem korijandera ili peršuna i servirati uz kuvani pirinač, salatu i indijski hleb naan ili chapati.

Napomena:

Kari je jelo koje može da se pravi u brojnim varijantama. Umesto tofua stavite kuvanu leblebiju, zamenite krompir batatom, brokulu mladim spanaćem, grašak boranijom itd. Ako nemate kokosovo mleko, upotrebite biljnu odnosno vegansku pavlaku.

Garam masala je jedna od najpoznatiji indijskih mešavina začina (masala znači mešavina začina, a ujedno i jelo začinjeno mešavinom začina) i sastoji se od mlevenog semena kumina, korijandera, kardamoma, crnog bibera u zrnu, karanfilića, cimeta i muškatnog oraščića, a često može da se nađe u bolje snabdevenim zdravim hranama. Ako nemate ili ne možete da nabavite ovu mešavinu, onda umesto nje stavite još jednu kašiku karija u prahu i/ili eventualno dodajte zasebno neki od spomenutih mlevenih začina koje imate kod kuće.

Priprema i foto: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))