Sastojci:
1/2 šolje heljde
1/2 šolje braon sočiva (sitnijeg zrna)
1 crveni luk ili praziluk
1 manji koren celera
1 manja keleraba
2-3 šargarepe
3-4 supene kašike maslinovog ulja
1 mala kašika aleve paprike
1,5 l vode ili povrćnog temeljca
1-2 kašike pasiranog paradajza
So, biber prema ukusu
Seckano peršunovo lišće

Postupak:

Heljdu isperite toplom vodom i ostavite da se ocedi. Na malo ulja kratko propržite seckani luk ili praziluk, pa dodajte komadiće šargarepe, kelerabe, celera i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte alevu papriku i zalijte vodom. Sipajte heljdu, sočivo i malo pasiranog paradajza pa kuvajte polupoklopljeno na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Ako volite ređu čorbu, po potrebi dodajte još malo vode. Kuvajte oko 35-40 min odnosno dok sočivo i heljda ne omekšaju. Servirati dekorisano seckanim peršunovim lišćem.

Napomena:
Možete da koristite sezonsko povrće po želji (koren peršuna, paštrnak, tikvice, paprike i dr), a ukoliko nemate heljdu ili niste neki ljubitelj, zamenite je prosom, koje je takođe bezglutenska žitarica i bogat izvor proteina.

Priprema i foto: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))