U aprilu vam donosimo recept Magdalene Ristić za vegetarijanske sarmice od kelja zapečene u rerni. Magdalena je ljubiteljka indijske kuhinje i egzotičnih začina, ali je malo prilagodila  i pojednostavila ovaj indijski recept. Danas je moguće većinu azijskih začina pronaći u bolje snabdevenim marketima, kao i prodavnicama zdrave hrane pa se nadamo da ćete isprobati ovu zdravu i pikantnu varijantu sarmica od kelja.

Sastojci:

1 manji zeleni kelj

Nadev od sira:

350g mekog sitnog sira
2 kašike seckanog badema
1 kašičica soli
mlevena paprika i biber prema ukusu

 

Sos od paradajza:

2 kašike ulja
1 štapić cimeta
5 karanfilića
1 kašičica mlevenog (rimskog) kumina
1 kašičica asafetide u prahu
1 kg oguljenog i ispasiranog paradajza
4 kašike suvog grožđa
1 kašika limunovog soka
1 kašičica kurkume u prahu
2 kašičice soli

Postupak:

Prvo napravite preliv od paradajza tako da na zagrijanom ulju lagano propržite 30-45 sekundi štapić cimeta, karanfiliće, mleveni rimski kumin i asafetidu. Dodajte pasirani paradajz i kuvajte na tihoj vatri 30ak minuta dok ne dobijete glatki sos. Izvadite cele začine (cimet i karanfilić), zatim dodajte suvo grožđe, limunov sok, kurkumu i so pa sklonite šerpu sa vatre. Odstranite tvrdi koren kelja i vanjske oštećene listove. Operite glavicu i stavite je u kipuću vodu. Nakon 8 do 10 minuta izvadite glavicu i isperite je pod hladnom vodom. Odrežite dno glavice i odvojite 6 do 8 velikih listova pazeći da ih ne slomite (ostatak kelja možete da koristite za neko drugo jelo).

Malim nožem odstranite debelu žilu na sredini lista, ali nemojte da prerežete list. Tako će listovi da postanu savitljiviji i lakše će biti motanje sarmica. Listove procedite i pustite da se malo ohlade i prosuše. Sveži sir posolite, dodajte papriku, biber i seckane bademe (ako je sitan sir već slan, smanjite količinu soli). Punite listove nadevom od sira i začina pa zamotajte. Sarmice posložite u vatrostalnu posudu, prelijte prelivom od paradajza i zapecite 20ak min u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Napomena:

Sveži sir možete napraviti i sami kod kuće od svežeg punomasnog mleka koje zakuvate (3 lit) i sklonite sa vatre pa pomalo dodajete limunov sok ili limuntus pa dobro ocedite od vode. Što se tiče začina, ako nemate rimski kumin, začin tipičan za indijsku i arapsku kuhinju, nemojte da ga zamenite s običnim kuminom (kimom) nego ga radije izostavite kako ne biste promenili ukus jelu. Takođe, ako nemate asafetidu u prahu (mleveni koren persijskog anisa), izostavite je ili umesto nje upotrebite sitno seckani crveni luk ili praziluk.

Magdalena Ristić je suvlasnica kompanije Om Made d.o.o. koja proizvodi ukusne i zdrave integralne keksiće sa fruktozom, integralne grisine, kao i proteinske pločice i snekove bez pšeničnog brašna. Po struci je profesorka nemačkog jezika. Ljubiteljka je indijske filozofije i kuhinje, iskusna domaćica, a takođe i dugogodišnja vegetarijanka, zajedno sa svoja dva sina s kojima vodi Om Made.

 

 

Priprema: Magdalena Ristić, Foto: Jovan Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))