Indijski slatkiši su najčešće bazirani na mlečnim proizvodima i mnogo su slatki. Mi vam ovaj put donosimo vegansku i malko zdraviju varijantu slatkog pirinča koji možete da jedete i tokom posta. Iako izgleda slično kao sutlijaš, postupak kuvanja slatkog pirinča je malo drugačiji pa se dobije desert koji više liči na pirinčani puding s aromatičnim začinima.

Sastojci:

60g pirinča okruglog zrna (npr. kočanski)
1 litar mleka (bademovo, sojino ili po želji)
1 lovorov list
5-6 semenki ili ½ kašičice mlevenog zelenog kardamoma
100g trščanog šećera
2-3 dl vode

Postupak:

U veću šerpu s debelim dnom sipati trščani šećer i lagano ga otapati dok se ne karamelizuje. Dodati vodu i pustiti da se karamel potpuno otopi u vodi, a zatim sipati mleko. Kuvati mleko 10ak minuta pa dodati lovorov list, semenke ili prah kardamoma i oprani pirinač. Kuvati još 25-30 min na umerenoj vatri uz stalno mešanje, dok se pirinač ne raskuva i mleko malo ne redukuje i zgusne. Poklopiti i skloniti s vatre. Izvadite list lovora i semenke kardamoma, ako niste koristili mleveni.

Ako izbegavate trščani šećer, upotrebite neki prirodni zaslađivač (sirup od javora, urme, agave ili kokosov šećer). Slatki pirinač će se hlađenjem još više zgusnuti i biće ukusniji. U klasični indijski kheer se takođe često dodaje suvo grožđe i šafran. Možete ga po želji posuti s malo cimeta u prahu ili seckanim pečenim bademima pre serviranja.

Priprema i fotografije: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))