Dva lagana recepta za jela od povrća

Veganski Pad Thai

Sastojci (za 2 osobe):
1 pakovanje pirinčanih nudli (250g)
3-4 kašike ulja
2 čena belog luka
1 tikvica
2 šargarepe
1 paprika
4 kašike tamari ili soya sosa
2 kašike vode
2 kašike javorovog sirupa ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
3-4 kašike pečenog krupno mlevenog ili seckanog kikirikija
1 limeta

Postupak:
Operite i naseckajte povrće na trakice. U plitkoj šerpi ili dubljem tiganju prvo propržite na ulju seckani beli luk, a zatim tikvicu, šargarepu i papriku dok ne omekšaju. Tamari sos pomešajte sa javorovim sirupom, 2 kašike vode i sokom od pola limete. Prelijte povrće i mešajte nekoliko minuta. Sklonite s vatre i izmešajte dobro sa pirinčanim nudlama koje ste u međuvremenu kratko prokuvali u slanoj vodi. Pospite seckanim kikirikijem i servirajte vruće sa kriškom limete.

Za ovo jelo se koriste nudle srednje širine, a ako nemate pirinčane, možete skuvati i pšenično ili speltino testo (npr. tagliatelle ili pljosnate rezance). Obzirom da je tamari sos već slan, nismo dodavali so, ali vi probajte i dodajte prema ukusu ako volite slanije. Pad thai poslužite sa prženim dimljenim tofuom ili shitake pečurkama.

Povrće sa tofuom na mediteranski način

Sastojci (za 3 -4 osobe):
1 koren komorača
1 praziluk
1 manja tikvica
1 crvena paprika
1 šolja kuvanog kukuruza šećerca
3 kašike pesta od sušenog paradajza (pesto rosso)
3 kašike maslinovog ulja
½ kašičice majčine dušice
so, biber
1 tofu sir (200-250g)

Postupak:
Kockice tofua pomešajte sa tri kašike crvenog pesta od sušenog paradajza i pustite da malo odstoje. Na ulju prodinstajte prvo seckani komorač i praziluk, a zatim dodajte ostalo povrće. Kuvajte polupoklopljeno uz povremeno mešanje na umerenoj vatri dok povrće ne omekša. Začinite majčinom dušicom i dodajte so i biber prema ukusu. Možete koristiti i zamrznuti kukuruz, samo ga dodajte nekoliko minuta pred kraj. Kad je povrće omekšalo, dodajte kockice tofua začinjene pestom od paradajza i još kratko sve zajedno dinstajte i dobro promešajte. Servirajte uz kuvani pirinač, kuskus, proso ili bareni krompir preliven maslinovim uljem.

Priprema i fotografije: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))