Ovog meseca nam je Mia Šoškić pripremila dva recepta: zdravu čokoladu sa goji bobicama i čokoladnu kremu od urmi i indijskih oraha. Recepti su pogodni za vegane i za one koji poste.

Čoko „gušt“ – čokoladni užitak

Sastojci:
150g indijskih oraha
200g urmi
3 kašike kakao praha
par kapi ekstrakta vanile
1 kašika semenki konoplje
2,5 – 3 dl biljnog mleka (sojino, ovseno ili pirinčano)

Postupak:
Potopiti preko noći (u odvojenim posudama) indijske orahe i urme. U mikser ili blender sipajte urme zajedno sa vodom u kojoj su se namakale, oceđene indijske orahe, biljno mleko po izboru, 3 kašike kakao praha, vanilu i konopljine semenke. Sve dobro umiksati i rasporediti u staklene čaše. Ova doza je dovoljna za 4 čaše srednje veličine. Dekorisati po želji seckanim šumskim voćem, bananama, bademima i sl.

Čokolada sa goji bobicama

Sastojci:
200g kokosove kreme (npr. Amaizin)
4 kašike sirovog kakao praha
3 kašike goji bobica
1 dl javorovog sirupa
10 kašika pečenih mlevenih lešnika ili badema

Postupak:
Kokosovu kremu zagrejte na pari zajedno sa javorovim sirupom i kakao prahom pa dobro izmešajte. Sklonite sa pare i dodajte ostale sastojke. Izlijte u manji kalup obložen papirom za pečenje. Stavite u frižider da se ohladi i stegne minimalno 2 sata. Pre serviranja iseći na kocke. Čuvati u frižideru, ako se ne pojede odmah. Prijatno!

Priprema: Mia Šoškić, foto: Makrovega

Mia Šoškić, majstor-kuvar i vlasnica veganskog i vegetarijanskog restorana Makrovega i Upcafe bistroa u Splitu. Ljubiteljka je zdrave organske hrane, razvija recepte, vodila je radionice za veganska jela i poslastice bez šećera i glutena, više puta gostovala u televizijskim emisijama, objavljuje recepte u časopisima i dnevnim novinama, kao i na Youtube kanalu.

 

 

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))