Donosimo vam recept za fino posno varivo od pasulja sa dimljenim tofuom, koje je pogodno za vegane i one koji izbegavaju gluten. Iako su nam stigli topliji dani, još uvek je vreme za jela na „kašiku“ koja će nas zagrejati, baš kao i ovo varivo.

Sastojci:
200-250g dimljenog tofua
3 – 4 supene kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
2-3 režnja belog luka
3 šargarepe
3 šolje kuvanog pasulja
1 kašičica dimljene mlevene paprike
250 ml pirea od paradajza
1,5 litar vode
so, biber prema ukusu
čili papričica, mirođija – opciono

Postupak:
Na ulju prodinstajte seckani crveni i beli luk, a zatim dodajte seckanu šargarepu. Nakon nekoliko minuta kad povrće omekša, dodajte kašičicu dimljene paprike, kratko promešajte pa sipajte vodu i pire od paradajza (umesto pirea može sveži, oljušten i sitno seckan paradajz).
Dodajte 3 šolje pasulja, kojeg ste preko noći namočili u vodi i skuvali pa začinite prema ukusu i kuvajte otklopljeno oko 25 min na umerenoj vatri uz povremeno mešanje dok deo vode ne ispari.

Ako nemate vremena, možete da upotrebite već skuvani pasulj iz tegle i konzerve.
Pred kraj dodajte dimljeni tofu naseckan na kocke i servirajte toplo dekorisano sa svežom ili sušenom mirođijom.
Umesto šargarepe, možete staviti paštrnak, batat ili krompir. Za ovo varivo preporučujemo da koristite šareni pasulj ili trešnjevac. Poslužite vruće uz integralni hleb sa semenkama ili proteinske pločice.

Priprema i fotografije: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))