Ovog meseca vam predstavljamo recept za veganski kolač od bundeve i kikirikija koji nam je pripremila Mia Šoškić. Mia se specijalizovala za slatka jela i sama osmislila poslastice koje možete da probate u splitskim restoranima Makrovegi i Upcafeu, a koje vodi zajedno sa svojim mužem Vjekom Šoškićem, vege šefom.

Inače, restoran Makrovega je prvi veganski i vegetarijanski restoran u Splitu, otvoren još 2004. godine.
Ovaj posni recept je pogodan za vegane, vegetarijance i one koji izbegavaju gluten.

Sastojci za biskvit:
1 šolja pirea od bundeve
1 šolja kokos šećera
¾ šolje kokosovog ulja
2 kašike semenki konoplje
1 šolja bezglutenskog brašna; heljdinog, pirinčanog ili prosenog
5 kašika kakao praha
2 kašike organskog jogurta (npr. Soyade)
korica 1 limuna
sok ½ limuna
1 šolja mlevenih badema, lešnika ili oraha
1 vanilin šećer, prstohvat soli
1 kašika praška za pecivo

Kikiriki preliv:
1 dl agavinog ili javorovog sirupa
3 kašike kokosovog ulja
3 kašike kikiriki putera

Pire od bundeve ćete dobiti tako da skuvate oguljenu i očišćenu bundevu na veće komade, a zatim je ohladite i ispasirate. Dodajte ostale sastojke i pecite u zagrejanoj rerni 35 minuta na 200C.

U međuvremenu rastopite 1 dl agavinog sirupa sa kokosovim uljem i kikiriki puterom (možete da koristite i neki drugi puter od orašastih plodova). Kad se kolač ohladi preliti sa kikiriki prelivom. Malo još ohladiti i staviti u frižider. Iseći na kocke i ukrasiti goji bobicama ili pečenim lešnicima.

Mia Šoškić, majstor-kuvar i vlasnica veganskog i vegetarijanskog restorana Makrovega i Upcafe bistroa u Splitu. Ljubiteljka je zdrave organske hrane, razvija recepte, vodila je radionice za veganska jela i poslastice bez šećera i glutena, više puta gostovala u televizijskim emisijama, objavljuje recepte u časopisima i dnevnim novinama, kao i na Youtube kanalu.

Priprema: Mia Šoškić,   foto: Makrovega

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))