Ako tražite inspiraciju za veganske sarme ili biste probali nešto drugačije i zdravije nakon novogodišnjeg prejedanja, imamo za vas ukusan recept koji nam je pripremila Romana Milić, koja već dugi niz godina vodi poznati zagrebački veganski i vegetarijanski restoran Vegehop.

Kombinujući celovite žitarice poput integralnog pirinča i drugih namirnica bogatih nutrijentima i proteinima kao što su tempeh i tofu, Romana je osmislila zdrave sarme bazirane na namirnicama biljnog porekla, koje su sjajna zamena za klasične sarme. Uz njih možete da servirate pire krompir, integralni domaći hleb, proso, kinou ili neku drugu žitaricu kao prilog.

Sastojci:
4 velika lista kiselog kupusa
200g skuvanog integralnog pirinča
50g seitana
50g tempeha
20g dimljenog tofua
1 šolja seckanog kiselog kupusa
2-3 kašike ulja
1 praziluk
2 dl pasiranog paradajza
crvena paprika, kurkuma, so
lovor list, crni biber u zrnu (po želji)

Postupak:
Na ulju prodinstati seckani seitan, tempeh, tofu i pola praziluka te dodati so i začine prema ukusu. Sipati skuvani integralni pirinač i sve dobro promešati. Smesom puniti listove kupusa i zamotati sarme. U drugoj šerpi prodinstati na malo ulja 1 šolju seckanog kiselog kupusa i pola seckanog praziluka. Dodati par zrna bibera i par listova sušenog lovora. Preliti sa 2 dl pasiranog paradajza i 1 dl vode. Na to složiti sarme i kuvati poklopljeno na laganoj vatri oko 40-ak minuta. Poslužiti uz pire od krompira, bundeve ili crvenog sočiva.

Napomena:

Za one koji nisu pre koristili seitan ili tempeh, seitan je visokoproteinski proizvod od pšenice tzv. “pšenično meso” bez holesterola, ali nije pogodan za one koji izbegavaju gluten. Tempeh je fermentisani proizvod od sojinog zrna, a može da se pravi i od drugih vrsta mahunarki.

Također je veoma bogat izvor proteina za one koji ne jedu meso, odnosno za vegane i vegetarijance. Seitan i tempeh, zajedno sa tofuom, možete da pronađete u većini zdravih hrana i u bolje snabdevenim hipermarketima. Iako su tempeh i seitan u toku procesa izrade prokuvani, trebate ih prodinstati i začiniti ili marinirati i propržiti na ulju. Naša je preporuka da uvek kupujete organske proizvode od soje, odnosno organski tofu i tempeh. Ako nemate seitan ili tempeh, povećajte količinu dimljenog tofua u nadevu za sarme.

Priprema: Romana Milić, foto: Vegehop

Romana Milić više od deset godina vodi restoran Vegehop u Zagrebu. Njena filozofija kuvanja je „sveže, zdravo i pripremljeno sa ljubavlju“. Vegetarijanka je skoro dve decenije i često osmišljava nove recepte bazirane na mediteranskoj kuhinji koja uključuje puno voća i povrća, orašaste plodove, mahunarke, integralne žitarice, maslinovo ulje i začinsko bilje.

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))