Ovog decembra vam predstavljamo recept vege šefa Marije Kojčinović, koja je ljubiteljima veganske i vegetarijanske hrane u Beogradu poznata kao kreativni direktor i šef Rai cateringa, a takođe i kao voditeljka vege kuvaonica koje uključuju edukaciju, sastojke, recepte i degustaciju.
Marija je odlučila da sa nama podeli egzotičan recept za vegansku varijantu azijskog jela Chowmin sa pirinčanim nudlama, povrćem i tofuom.

Vegan Chowmin – thai nudle sa povrćem & grilovanim tofuom (4-6 porcija)

Sastojci:
400g srednjih pirinčanih nudli
200ml kokosovog mleka
100ml paradajz soka
300g neutralnog tofua
300g šargarepe
400g cvetova brokolija
1 kašičica blage thai curry paste
50ml tamari soja sosa
4 kašičice narendanog svežeg đumbira
1 kašika smeđeg šećera
pola kašičice bibera
2/3 kašičice asafetide ili 2 čena belog luka sitno naseckanog
alfa alfa klice – opciono
svež korijander ili peršun
5-6 kašika maslinovog ulja

 

 

 

Napomena:
Ako nemate vegansku thai curry pastu, umesto toga stavite 1 kašičicu korijandera, malo đumbira i paradajz koncentrat i dodajte malo više bibera.

Postupak:
1. Proključajte 2 litra vode, dodajte piričane nudle i kuvajte na jakoj vatri 4 minuta. Procedite, isperite pod mlazom hladne vode, ostavite da se ocede i odložite u veću činiju. Prelijte nudle sa 2 kašike maslinovog ulja i dodajte polovinu tamari sosa.
2. Nasecite brokoli na manje cvetiće, ogulite šargarepu i nasecite na sitne rezance uz pomoć gulilice za povrće, nasecite tofu na veće filete.
3. Proključajte 1l vode, dodajte brokoli i blanširajte tačno 3 minuta, ocedite i ohladite pod mlazom hladne vode, odložite.
4. Na neprijanjajućem ili gril tiganju zagrejte malo ulja, dodajte tofu filete i propržite ih na najjačoj vatri oko 2 minuta sa obe strane. Skinite sa vatre pa prelijte sa 4 kašike tamari soja sosa. Nasecite na manje komade, odložite.
5. Nauljite veći vok, kada se zagreje dodajte asafetidu ili beli luk, đumbir i kari pastu, kratko propržite pa dodajte šargarepu i šećer. Dinstajte šargarepu na najjačoj vatri 3-4 minuta, pa dodajte brokoli, nudle, ostatak tamari sosa, so, biber i par kašika ulja. Dinstajte još dva minuta dok se cela smesa ne zagreje dobro pa dodajte paradajz sok i kokosovo mleko. Prokuvajte sve zajedno još minut dva pa dodajte tofu i skinite sa vatre. 5. Prilikom serviranja pospite susamom odozgo i dekorišite svežim peršunom ili korijanderom.

Marija Kojčinović – vege šef, osnivač i glavni šef Rai Cateringa. Ljubitelj filozofije hrane, posvećena kreativnosti u kuhinji i predstavljanju vegetarijanske kuhinje u kosmopolitskom svetlu i na visokom nivou estetike i ukusa. Radila je u restoranu Radost Fina Kuhinjica kod nas i u restoranu Govindas u Belgiji. Proučavala je ayurvedu i makrobiotiku. Vodi vege kuvaonice u kojima svoju ljubav prema kreativnoj kuhinji deli sa drugima.

 

Priprema: Marija Kojčinović, Foto: Vesna Stojković

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))