Buda činija (Buddha bowl) poznata i kao makro, hipi ili jogi činija, poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i kod nas. Predstavlja kompletan obrok u jednoj većoj činiji koji sadrži celovite žitarice, biljne proteine i zdrave masnoće. Ova veganska činija je u osnovi bazirana na namirnicama biljnog porekla jer je i nazvana prema Budi koji je, između ostalog zagovarao vegetarijanstvo i nenasilje, ali mnogi je kombinuju sa namirnicama koje nisu posne. Buda činija izgleda šareno, ukusno i privlačno pa je i sve više restorana koji nude ovaj zdravi obrok.

Činija ne mora da bude egzotična i da sadrži samo namirnice tipične za azijsku kuhinju ili preskupu uvoznu superhranu, već možete da koristite i lokalno uzgajano povrće, žitarice i mahunarke, po mogućnosti organsko. Ideje i kombinacije su bezbrojne; od žitarica upotrebite proso, pirinač, heljdu, ovas, ječam, raž, kukuruz, kinou, amarant, bulghur i sl, a od biljnih proteina leblebije, pasulj, razne vrsta sočiva, grašak, soju, tofu, tempeh, avokado, kao i razne orašaste plodove i semenke koji sadrže zdrave masnoće. Takođe, možete da iskoristite ostatke od prethodnog dana ako vam je ostalo viška kuvanog pasulja, sočiva ili neke žitarice. Uz to obavezno ide mnogo svežeg povrća i salata, ali i pečeno, bareno ili ukiseljeno povrće. Mi smo vam za ovaj mesec pripremili dve ideje za veganske Buda činije.

Buda činija sa leblebijama, kukuruzom, kus-kusom i tahini prelivom

Sastojci (za 2 osobe):
1 šolja kuvane leblebije
1 tikvica
1 manji crveni luk
2-3 kašike maslinovog ulja
2 šargarepe
1 šolja kuvanog kukuruza šećerca
1 crvena paprika
150g integralnog kus-kusa ili bulghura
3 kašike tahinija
Sok od pola limuna
1 čen belog luka
So i biber prema ukusu
½ kašičice aleve paprike
Pečene semenke po želji
Sveže peršunovo lišće
masline (opciono)

Postupak:
Na maslinovom ulju dinstajte naseckani luk nekoliko minuta pa dodajte šargarepu i tikvicu isečenu na kockice. Dinstajte još 10 minuta, dodajte mlevenu papriku pa sipajte malo vode i poklopite. Kuvajte uz mešanje dok voda ne ispari i povrće ne omekša. Pred kraj dodajte kuvanu leblebiju, so i začine po želji. Skuvajte kuskus ili bulghur prema uputstvu na ambalaži. Tahini izmešajte sa sokom od limuna i sitno seckanim belim lukom pa dodajte so i biber prema ukusu. U dubokom tanjuru ili plitkoj činiji aranžirajte leblebiju sa povrćem, skuvani kuskus, seckani sveži paradajz i crvenu papriku, skuvani kukuruz i preliv od tahinija. Opciono možete da dodate zelene ili crne masline. Pospite pečenim semenkama i svežim peršunovim lišćem.

Buda činija činija sa batatom, avokadom, pirinčem i tofuom

Sastojci (za 2 osobe):
2 batata
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika suncokretovog ili susamovog ulja
2 paradajza
1 zreli avokado
200g dimljenog tofua
150g kuvanog pirinča sa kurkumom
1 manja glavica brokolija
So prema ukusu
Tamari soja sos
Sok od pola limuna ili limete
Semenke susama
½ kašičice majčine dušice

Postupak:
Batat ogulite, nasecite i poređajte u manju tepsiju. Prelijte maslinovim uljem, posolite, začinite sa majčinom dušicom i sve dobro izmešajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 min na 200 stepeni. U međuvremenu skuvajte pirinač s malo soli i kurkume. Isecite dimljeni tofu i malo ga marinirajte u tamari sosu. Skuvajte brokoli na pari ili ga kratko prokuvajte u slanoj vodi da ne bi previše omekšao. Ocedite tofu i ispecite kratko u tiganju na malo suncokretovog ili susamovog ulja. Iseckajte avokado i paradajz, prelijte s malo soka od limuna ili limete. Kad je batat pečen, sve lepo aranžirajte u činiju i još malo posolite, pospite pečenim semenkama susama i začinite prema ukusu. Servirajte uz tamari sos.

Napomena:
Batat možete da zamenite i pečenom bundevom, a brokoli karfiolom ili nekim drugim sezonskim povrćem. Uz ovakve činije odlično ide salata od cvekle i razne turšije od povrća. Prelivi mogu da budu različiti – od usitnjenih suncokretovih semenki, organskog kikiriki putera, posnog majoneza ili sosa od mirođije.

Priprema i fotografije: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))