Za ljubitelje cvekle donosimo recept za zdrav i ukusan namaz – humus sa cveklom. Iako nije svima omiljena namirnica, cvekla je vrlo hranjiva i niskokalorična. Mogu je konzumirati dijabetičari i poznata je po tome da pomaže kod mršavljenja i anemije. Nutricionisti preporučuju da je ne preskačemo u svom jelovniku jer je veoma bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Sastojci:

400g kuvane leblebije
2 pečene cvekle
Sok od ½ limuna
1 čen belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica tahinija
½ kašičice mlevene slatke paprike
So i biber prema ukusu

Postupak:

Cveklu prethodno ispecite u komadu sa malo soli i ulja u manjoj tepsiji obloženoj folijom oko 35 min na 200 stepeni. Ohlađenoj cvekli oljuštite koru i naseckajte je na manje delove. Takođe, možete koristiti i kuvanu cveklu, ali sa pečenom će namaz biti mnogo ukusniji. Sve sastojke stavite u jači blender ili multipraktik i dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji možete dodati još limunovog soka ako volite kiselije. Ukrasite sa malo pečenih semenki susama, tucanom paprikom i seckanim peršunom. Servirajte ohlađeno uz sveže povrće i naše Proteinske pločice bez brašna. Prijatno!

Priprema i foto: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))