Šareni rižoto sa pečurkama i povrćem

Sastojci:

1 crveni luk
3 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
1 šargarepa
1 crvena paprika

1 zelena paprika
100g šampinjona
1 šolja pirinča arborio ili originario
4 šolje vode ili povrćnog temeljca
so i biber prema ukusu
malo pavlake za kuvanje (mlečne ili biljne)
seckani peršun i vlašac po želji

Postupak:

Na ulju dinstajte luk pa dodajte oprano i naseckano povrće; šargarepu, šampinjone i papriku. Nakon 5 – 10 min dodajte pirinač i lagano propržite dok zrna ne postanu staklasta, dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte. Sipajte vodu ili temeljac od kuvanja povrća, a zatim posolite i pobiberite. Smanjite vatru i kuvajte polupoklopljeno uz mešanje oko 15-20 minuta, odnosno dok se pirinač ne skuva. Za rižoto je najbolje koristiti talijanske vrste pirinča – arborio i originario jer se one ne prekuvaju i ne raspadaju tako lako, već budu kuvane al dente. Osim toga, polako otpuštaju skrob pa zbog toga rižoto ima kremastiju teksturu, posebno ako postepeno sipate vodu – šolju po šolju. Ako nemate ove dve vrste kod kuće, upotrebite neku drugu vrstu pirinča okruglog zrna.

Zeleni rižoto sa spanaćem

Sastojci:

200 – 250g spanaća ili mlade blitve
1 crveni luk
1 čen belog luka
1 manja tikvica
3 kašike maslinovog ulja
1 šolja pirinča arborio
4 šolje vode
so i biber prema ukusu
1 kašika maslaca
sveže peršunovo lišće
parmezan po želji

Postupak:

Dinstajte crveni i beli luk na maslinovom ulju nekoliko minuta, zatim dodajte naseckani spanać i tikvicu pa mešajte još neko vreme. Operite pirinač i dodajte u šerpu, a nakon nekoliko minuta vodu, so i začine. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 15-20 minuta uz povremeno mešanje, dok voda ne ispari. Pred kraj kuvanja dodajte maslac i narendani parmezan. Pospite seckanim svežim peršunom i servirajte toplo. Na isti način možete da pripremite i rižoto s divljim zelenim šparglama.

Priprema i fotografije: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))