Proteinska heljdina kaša sa voćem i semenkama (za 2 porcije)

Sastojci:

150 – 200 g heljde u zrnu
2 banane
100g borovnica
3 – 4 kašike javorovog ili agavinog sirupa
Vanilin šećer
Sok od pola limuna
1,5 – 2 dl bademovog ili kokosovog mleka
1 kašika čia semenki
2 kašike semenki po želji

Postupak:

Heljdu namočiti u vodi preko noći (min. 6 sati) da omekša i nabubri. Pre upotrebe isprati i procediti. Sve sastojke, osim semenki, ubaciti u blender ili multipraktik i miksati dok se ne dobije glatka krema. Pospite sa malo seckanih tostiranih badema i lešnika, chia semenkama i/ili mešavinom semenki po želji i dekorišite svežim voćem.

Smuti činija (za 1 osobu)

Sastojci:

2 banane
1 manja jabuka
½ šolje šumskog voća
1 dl bademovog ili kokosovog mleka
1 kašika ekspandirane kinoe

Postupak:

Odvojiti malo svežeg voća za dekorisanje. Smiksati preostalo seckano voće sa malo biljnog mleka u blenderu dok se ne dobije gusti voćni smuti. Sipajte u činiju, ukrasite voćem i pospite ekspandiranom kinoom.

Ovsene pahuljice sa voćnim smutijem „za poneti“ (za 1 osobu)

Sastojci:

3–4 kašike sitnih ovsenih pahuljica
1 velika zrela banana
6-7 jagoda ili nekog drugog šumskog voća
Sok od pola pomorandže
Sveže voće po želji

Postupak:

U blender ubacite bananu, jagode i sok od pomorandže pa sve dobro smiksajte. Sipajte u teglu, pomešajte sa zobenim pahuljicama i dodajte naseckano sveže voće po želji. Dobro zatvorite poklopac na tegli i ponesite svoj zdravi doručak. Dok stignete na posao, fakultet, trening ili u školu, pahuljice će da omekšaju i da se prožmu sa voćnim smutijem pa će taman biti spremne da ih pojedete na pauzi. Prijatno!

Priprema: Barbara Gaj Ristić,  Foto: Barbara Gaj Ristić i Jovan Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))