Salata od crvenog pasulja sa integralnim bulgurom i spanaćem (vegan, bez glutena)

Sastojci:

1 šolja kuvanog crvenog pasulja
125 g integralnog bulgura
8 – 10 šeri paradajza
Malo mladog spanaća
2 mlada luka
So, biber prema ukusu
2 kašike maslinovog ulja
Sok od ½ limuna

Postupak:

Integralni bulgur skuvajte u vodi (10-15min) pa ocedite višak vode i pustite da se ohladi. Dodajte kuvani crveni pasulj, naseckani čeri paradajz i mladi luk, mladi paradajz, maslinovo ulje i sok od limuna. Posolite i začinite po želji pa dobro izmešajte. Poslužite ohlađeno i pospite sa malo seckanog svežeg peršuna ili očišćenog nara. Umesto bulgura možete koristiti kus-kus ili kinou.

Salata od potočarke i crvenog pasulja

Sastojci:

1 šolja kuvanog crvenog pasulja
½ šolje kuvanog kukuruza
150g potočarke
1 šargarepa
1 crvena paprika
So, biber prema ukusu
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašika balzamiko sirćeta ili limunovog soka
1 kašika semenki suncokreta

Postupak:

Potočarku operite i odvojite tvrđe delove stabljike pa stavite lišće u posudu za salatu. Dodajte kuvani pasulj, kukuruz, naseckanu papriku i šargarepu. Promešajte i začinite po želji. Pospite tostiranim semenkama suncokreta.

Napomena:

Crveni pasulj može da se pronađe u radnjama već skuvan u staklenkama bez konzervansa (npr. Alnatura ili DM bio) pa će vam dodatno uštedeti vreme pripreme, a potočarku kod nas možete kupiti na većim pijacama i u supermarketima koji imaju deo sa organskim povrćem. Umesto potočarke upotrebite rukolu, matovilac ili hrast salatu.
Ako dodate ovim salatama sveži feta sir ili tofu naseckan na kocke, imate kompletni obrok koji možete pojesti kao lagani ručak, užinu ili večeru. Prijatno!

Priprema i fotografije: Barbara Gaj Ristić

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))