Reč urednika:
Evo još jedne male novine na magazinu. Dva puta mesečno u kategoriji “recepti” poklonićemo vam neku majstoriju iz Barbarine kuhinje, đakonije koje su njeni ukućani i prijatelji ocenili kao uspele, neponovljive, slasne, “za poludit’” i sl. Uživajte!

„Bruskete“ od patlidžana (vegetarijansko, bez glutena)

Sastojci:
1 veći plavi patlidžan
2 paradajza
100g dimljenog sira ili tofua
2 kašike pesta od bosiljka (genovese)
7-8 zelenih ili crnih maslina
10-12 komada kapara
2 kašike maslinovog ulja
So, biber po želji
Beli luk (opciono)
Origano
Majčina dušica

Postupak:
Patlidžan isecite na ploške i ispržite kratko s obe strane na što manje ulja u tiganju. Ako imate gril tiganj, još je zdravije da ih grilujete.
Iseckajte paradajz na sitne komadiće, stavite u posudu i pomešajte sa pestom, rendanim sirom, maslinovim uljem, solju, biberom i seckanim belim lukom. Nemojte staviti previše soli jer je pesto već slan, ravnajte se po svom ukusu. Posložite ploške patlidžana u tepsiju na foliju ili papir za pečenje, kako se ne bi zalepile. Dekorišite maslinama i kaparima, pospite origanom i majčinom dušicom i zapecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 12 – 15 minuta.

Ovakve bruskete sam osmislila inspirisana talijanskom toplom slatko-kiselom salatom kaponatom (tal. caponata) koja ima razne varijacije, ali se uglavnom sastoji od patlidžana i povrća uz dodatak balzamiko sirćeta, crvenog luka i kapara. Ukusne su i pogodne za one koji ne žele da jedu bruskete od hleba ili iz zdravstvenih razloga izbegavaju gluten.
Napomena: umesto patlidžana, kao podlogu za bruskete možete koristiti i tikvice. Ako nemate pesto od bosiljka, može ga zameniti sa pestom od sušenog paradajza. Za posnu/vegansku varijantu upotrebite biljni sir ili dimljeni tofu.

Zapečeni crveni pasulj sa komoračem (VEGAN / POSNO, bez glutena)

Sastojci:
2 šolje kuvanog crvenog pasulja
2-3 kašike maslinovog ulja
1 sveži koren komorača
1 crvena paprika
1 šargarepa
1 šolja seckanog čeri paradajza ili pelata
1 dl soka od paradajza
1 dl vode
1 list lovora
1 kašičica mlevene dimljene paprike
½ kašičice mlevenog korijandera
½ kašičice majčine dušice
so, biber
sveži peršun ili bosiljak

 

Postupak:
Na maslinovom ulju izdinstajte naseckani komorač nekoliko minuta, a zatim dodajte ostalo naseckano povrće. Uz povremeno mešanje, dinstajte kratko na umerenoj vatri, a zatim dodajte naseckani paradajz ili pelat. Sipajte sok od paradajza i vodu, a zatim dodajte začine, so i biber po želji pa kuvajte još 10-ak minuta da tečnost malo ispari. Na kraju dodajte pasulj, dobro promešajte i sve prebacite u nauljenu vatrostalnu posudu za pečenje. Pecite 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se jelo malo ne zgusne i ne dobije braonkastu koricu. Dekorišite svežim seckanim lišćem peršuna ili bosiljka. Možete po želji da upotrebite i neko drugo sezonsko povrće ili začine (tikvice, praziluk, beli luk, čili i sl.). Prijatno!

Pripremila: Barbara Gaj Ristić, foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić, V. Bašić, I. Novaković

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))