Iskoristite sezonu bundeva (koja traje praktično skoro do kraja zime) i pripremite ih na kreativan način. Ne mora to uvek biti krem čorba ili pita bundevara. Ove nedelje vam donosimo video sa 4 sjajna vegetarijanska recepta kako da pripremite bundevu. Ovi ukusni i zanimljivi špageti od bundeve oduševiće i vas i vaše goste.

1. Špageti s paradajzom, mozzarelom i bosiljkom (Caprese)

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Presecite bundevu na pola, nauljite, posolite i pobiberite, a zatim pecite bundevine polovine 40-tak minuta u zagrejajnoj rerni.
Za špagete od bundeve je najbolje koristiti muskatnu bundevu ili, kako je neki zovu, muskatnu tikvu jer ona ima dosta tvrdu koru pa ćete lakše izraditi špagete viljuškom, a da ne probijete koru. Takođe vam služi i kao „lađica“ za pečenje i posluživanje. Nemojte prepeći bundevu kako ne biste dobili pire umesto rezanaca, ali nemojte ni prekratko peći jer će vam biti teže izdubiti špagete.

U međuvremenu pripremite nadev na italijanski način. Na luku prodinstajte izgnječeni beli luk i seckani crveni luk. Dodajte šoljicu prepolovljenih cherry paradajzića, so, biber i dinstajte dok paradajz malo ne omekša.
Prohlađene bundeve izdubite viljuškom uzdužno kako biste dobili rezance, odnosno špagete (kao što je prikazano na videu), izmešajte ih s nadevom i vratite nazad u bundevine polovine. Na svaku polovinu stavite mini mozzarella kuglice ili komadiće mozzarelle i pospite seckanim svežim bosiljkom. Zapecite kratko još 5-10 min da se sir istopi i servirajte. Za posnu (vegansku) varijantu upotrebite posni sir.

Sastojci:
1 srednja muskatna bundeva ili tikva
2 kašike maslinovog ulja
1 mala kašika soli
1 kašičica bibera

Nadev:
1 kašika ulja
3 režnja belog luka
½ crvenog luka
1 šolja cherry paradajza
½ male kašike soli
½ kašičice bibera
oko 250g mini mozzarella kuglica
sveži bosiljak

2. Pad thai – špageti od bundeve na tajlandski način

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Presecite bundevu na pola i premažite je maslinovim uljem, a zatim posolite i pobiberite. Pecite bundevine polovine 40-tak minuta u zagrejanoj rerni. U međuvremenu pripremite preliv od kikirikija.Ohlađene bundeve izdubite viljuškom. Špagete pomešajte s krastavcem, šargarepom, paprikom, mladim lukom, crvenim lukom i svežim korijanderom.

Dodajte kikiriki i preliv od kikirikija i sve zajedno vratite u bundevine polovine i servirajte.
Ako nemate limetu, upotrebite limun, a umesto srirache može i neki drugi ljuti chilli sos.Takođe, umesto meda ili agave, možete upotrebiti i javorov sirup. Začine prilagodite svom ukusu.

Sastojci:
1 srednja muskatna bundeva ili tikva
2 kašike maslinovog ulja
1 mala kašika soli
1 kašičica bibera

Nadev:
½ veliki krastavac, seckan na veće komade
1 šolja seckane šargarepe
1 šolja seckane paprike
½ šolje seckanog mladog luka
½ šolje seckanog crvenog luka
¼ šolje seckanog svežeg lišća korijandera

Preliv od kikirikija:
¼ šolje vode
3 velike kašike susamovog ulja
2 velike kašike meda ili agavinog sirupa
2 velike kašike svežeg soka od limete
1 velike kašike srirache (kineski ljuti sos od chilli paprike)
½ šolje kremastog putera od kikirikija
1 ½ velika kašika oguljenog i sitno seckanog svežeg đumbira
1 velika kašika seckanog belog luka
malo krupno seckanog kikirikija za serviranje

3. Špageti od bundeve sa šparglama, pečurkama i pestom

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Presecite bundevu na pola i premažite je maslinovim uljem, a zatim posolite i pobiberite.
Pecite bundevine polovine 40-tak minuta u zagrejajnoj rerni. U međuvremenu napravite pesto i pripremite nadev. Na ulju prodinstajte luk i pečurke, a nakon nekoliko minuta dodajte špargle. Dinstajte uz povremeno mešanje na umerenoj vatri dok povrće ne omekša i začinite.

Prohlađene bundeve izdubite viljuškom uzdužno kako biste dobili rezance, odnosno špagete (kao što je prikazano na videu) i pomešajte ih s nadevom i pestom. Dobro promešajte, vratite nazad u koru od tikve, a zatim pospite s još malo parmezana i servirajte toplo.

Sastojci:
1 srednja muskatna bundeva ili tikva
2 kašike maslinovog ulja
1 mala kašika soli
1 kašičica bibera

Pesto od bosiljka (genovese) kupite gotov ili ga pripremite tako da pomešate i izmiksate u blenderu:
2 šolje svežeg bosiljka
½ šolje maslinovog ulja
½ ribanog parmezana
2 režnja belog luka
¼ pinjola
½ male kašike soli

Nadev:
1 kašika ulja
oko 500 g svežih pečuraka, seckanih
1 šolja špargli, prepolovljenih
1 kašika seckanog belog luka
1 kašika soli
1 kašičica bibera

4. Prolećni špageti od bundeve (Primavera)

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Presecite bundevu na pola i premažite je maslinovim uljem, a zatim posolite i pobiberite. Pecite bundevine polovine 40-tak minuta u zagrejajnoj rerni.
Na ulju dinstajte beli i crveni luk, pečurke, brokoli i zelene špargle. Zatim dodajte komadiće tikve, cherry paradajz, so, biber i mleko. Pred kraj pospite parmezanom i dodajte limunovog soka po želji. Izdubite špagete i pomešajte s nadevom, vratite u polovine bundeve i servirajte toplo.

Sastojci:
1 srednja muskatna bundeva ili tikva
2 kašike maslinovog ulja
1 mala kašika soli
1 kašičica bibera

Nadev:
1 kašika maslinovog ulja
1 velika kašika seckanog belog luka
½ šolje seckanog crvenog luka
1 šolja seckanih svežih pečuraka
1 šolja brokolija
1 šolja špargli, prepolovljenih
½ šolje seckane tikve ili tikvice
½ cherry paradajza, prepolovljenih
1 kašika soli
1 kašičica bibera
½ šolje mleka (može i biljno)
¼ šolje parmezana
2 kašike soka od limuna (opciono)

Pogledajte video:

Da vaš online Biobella Magazin bude uvek samo na klik daleko od vas. Sačuvajte ovu stranicu!

(desni klik, a zatim „add to bookmarks“ ili „ctrl+d“ na tastaturi :))