Konačno je stigla prava jesen, miholjsko leto je iza nas i hladno vreme je idealno za kuvanje raznih variva, potaža, supa, čorbi i ćušpajza. Čorbe su odličan način da se zagrejemo i okrepimo, a prilično su jednostavne za pripremu i kuvaju se samo u jednoj šerpi pa ćete potrošiti puno manje vremena za pospremanje nakon kuvanja.

Donosimo vam video sa 5 recepata za ukusne i pikantne jesenje čorbe od povrća. Namirnice i količine prilgodite vašim mogućnostima i potrebama. Bistri povrćni temeljac (bujon) možete zameniti istom količinom vode i koristiti posne kocke od povrća ili dodati zelen za supu. Recepti su pogodni za vegetarijance i vegane, kao i za osobe koje se hrane bezglutenski.

  1. Čorba od paradajza i bosiljka     

Potrebni sastojci:
· 1 kašika maslinovog ulja
· 1 crveni luk
· celer
· 3 režnja belog luka
· so, biber
· 2 kašike paste od paradajza
· oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata
· ½ šolje seckanog svežeg bosiljka
· 6 šolja povrćnog temeljca
· ½ kašičice sode bikarbone
· majčina dušica

Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk. Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke. Poklopite i kuvajte 15 tak minuta. Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena. Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte vruće.

2. Proteinska čili čorba

Potrebni sastojci:
· 1 kašika maslinovog ulja
· 8 režnjeva belog luka
· 1 crveni luk
· 1 crvena paprika
· 1 zelena ljuta papričica
· so, biber
· 1 kašika kajenskog bibera
· 4 kašike chillija ili ljute paprike (ako ne volite preljuto, smanjite količinu)
· 1 kašika mlevenog kumina
· 4-6 kom seckanog paradajza
· oko 3 šolje smiksanog ili pasiranog paradajza / pelata
· 4 šolje povrćnog temeljca
· 2 šolje vode
· 1 ½ šolje kinoe
· 3 šolje kuvanog pasulja – različite vrste: crveni, pinto(meksički) i crni pasulj
· 1 šolja kuvanog kukuruza
· 1 kašika sok od limete
· 1 kašika origana
· 1 kašika korijandera

Na maslinovom ulju propržite lagano beli i crveni luk. Dodajte seckanu papriku, ljutu papričicu, so, biber, začine i malo prodinstajte. Sipajte seckani i pasirani paradajz, dolijte povrćni temeljac i vodu, a zatim dodajte pasulj i kinou. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri 25 min. Nakon toga dodajte kuvani kukuruz, sok od limete, origano i sveži korijander i kuvajte još 5 min. Možete servirati s komadićima avokada.

3. Čorba od krompira i praziluka

Potrebni sastojci:
· 2 kašike maslaca (veganskog)
· 3 praziluka
· 3 režnja belog luka
· oko 900g krompira
· so, biber
· 6 šolja povrćnog temeljca
· 2 šolje vode
· majčina dušica
· lovorov list
· vlašac
· ljuti sos (opciono)

 

Na maslacu prodinstajte praziluk oko 6 – 8 minuta, zatim dodajte beli luk, dodajte krompir, so i biber. Dinstajte par minuta pa sipajte povrćni temeljac i vodu i dodajte grančicu majčine dušice i lovorov list. Kuvajte poklopljeno 15tak minuta. Izvadite majčinu dušicu i lovor i smiksajte štapnim mikserom direktno u šerpi. Pospite seckanim vlašcem i po želji poslužite uz čili sos.

4. Čorba od karfiola i parmezana

Potrebni sastojci:
· 2 kašike maslaca (veganskog)
· 8 režnjeva belog luka
· 1 crveni luk
· so, biber
· 2 glavice karfiola
· 8 šolja povrćnog temeljca
· 2 šolje vode
· majčina dušica
· parmezan (za posnu varijantu koristiti biljni)
· vlašac

 

Na maslacu dinstajte beli i crveni luk, a zatim dodajte so i biber, narendani karfiol (ili naseckan u seckalici/multipraktiku), povrćni temeljac, vodu i začine. Kuvajte poklopljeno 15 minuta pa dodajte na kraju ½ šolje rendanog parmezana i ¼ šolje seckanog vlašca. Smiksajte štapnim mikserom da biste dobili gustu krem čorbu.

5. Krem čorba od bundeve

Potrebni sastojci:
· 2 kašike maslaca (veganskog)
· 3 režanj belog luka
· ½ crvenog luka
· 1 krompir
· celer
· 1 šargarepa
· so, biber
· oko 900g muskatne bundeve ili tikve
· 6 šolja povrćnog temeljca
· 2 šolje vode
· majčina dušica
· lovorov list

 

Na maslacu dinstajte beli i crveni luk pa dodajte seckani celer, krompir i šargarepu, so i biber. Zatim dodajte bundevu seckanu na veće kocke, sipajte temeljac i vodu i stavite grančicu majčine dušice i lovorov list. Kuvajte poklopljeno 25 – 30 min. Izvadite majčinu dušicu i lovor i smiksajte štapnim mikserom direktno u šerpi. Pospite krem čorbu seckanim peršunom i po želji poslužite sa semenkama suncokreta, golice ili s maslinovim uljem. Takođe, možete kod serviranja dodati malo posne pavlake ili limunovog soka.

Pogledajte video:

 

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.