U susret postu, odlučili smo da vas obradujemo i podelimo s vama naše posne recepte. Već smo pisali o smernicama i izboru namirnica tokom posta, a sada su tu i recepti. U tekstu ispod videćete naš predlog za posni ručak ili večeru, kao i za desert. Na kraju teksta vas očekuje i poklon!

Lepota ovog recepta je u tome što možete biti kreativni – sami izabrati omiljeno povrće ili kombinaciju istog, služiti ga samog ili uz omiljene rezance ili pirinač. Ovaj obrok je ukusan čak i kad je hladan! Ukoliko isprobate recept, javite nam utiske.

Povrće na azijski način sa prženim tofuom, susamom i prelivom od kikiriki maslaca

Sastojci:

– 1 manji ljubičasti luk
– Povrće (šargarepa, paprika, kupus, tikvice)
– Maslinovo ulje za dinstanje
– Komadić svežeg đumbira
– So, biber, korijander
– 2 kašike susama
– 1 pakovanje tofua (200-250g)
– Opciono: pirinčani rezanci ili interalni pirinač
– 2 kašike kikiriki maslaca
– 1dl vode
– 0.5dl tamari umaka
– ½ kašike javorovog sirupa
– Sok od pola limete ili kašičica pirinčanog sirćeta

Priprema:

Na maslinovom ulju izdinstajte sitno naseckan ljubičasti luk, dok ne postane staklast. Dodajte đumbir koji ste sitno iseckali. Promešajte, pa dodajte i povrće naseckano na tračice. Dodajte začine (so, biber i korijander) po ukusu. Dinstajte oko 20 minuta, uz povremeno mešanje.
Dok se povrće dinsta, spremite preliv. Dobro izmešajte kikiriki maslac, vodu, tamari, javorov sirup i sok od limete ili sirće. Mešajte dok ne dobijete homogen preliv.
Skuvajte rezance ili pirinač. Tofu naseckajte na kockice, ispržite na malo maslinovog ulja i, dok je još uvek u tiganju, prelijte ga prelivom. Mešajte dok se umak malo ne zgusne.
Tofu servirajte preko povrća i pospite ga susamom. Uz njega opciono možete poslužiti rezance ili pirinač. Prijatno!

Post nikad nije bio lakši.

Recepti za svaki dan.

A kad nam se prijede nešto slatko i ukoliko već ni jedan Biobella keks nije pri ruci, tu je predlog za desert:

Čokoladni mafini

Sastojci za testo:
– 1 biljni jogurt
– 2 šolje brašna
– 1 šolja šećera
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer
– ½ čaše ulja
– ½ čaše hladnog biljnog mleka
– 2 velike kašike kakao praha izmešanih sa 2 kašike vode

Sastojci za glazuru:
– 100g čokolade za kuvanje
– 2 kašike biljnog mleka
– 2 kašike šećera
– 1 kašika biljnog maslaca (npr. kokosov)

Priprema:

Prvo pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer. Dodajte jogurt, ulje i mleko. Kada sve dobro izmešate, dodajte razmućen kakao. Napunite kalupe za mafine i pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.

Čačkalicom proverite da li su mafini pečeni. Kada ih izvadite iz rerne, sačekajte da se malo ohlade pre nego ih izvadite iz kalupa. Na kraju ih prelijte čokoladnom glazurom.

Glazura se priprema tako što se pomešaju svi sastojci i zagrevaju na tihoj vatri. Kada smesa postane homogena, sklontie sa vatre i prelijte ili umočite svaki mafin posebno. Prijatno!

A tu je i poklon! Biobella Posna Kuvarica. Ima 11 recepata koji su tu da Vam obogate ishranu, daju ideje i razvesele post, koji mnogi smatraju napornim i teškim. Neka post bude izgovor za zanimljivu i raznovrsnu ishranu!