Možda je mnogo teže obrnuto pitanje.. zašto NE jesti zdravo leti? Jer nekako, što više razmišljam, sve mi je manje jasno zašto NE JEDEMO zdravu hranu leti. A opet, ne mali broj ljudi (i žena) dočeka septembar sa većom težinom od junske… Jeste sladoled izazovan, pa i voćni kupovi, pa ledene torte, ali pogledajte šta sve ima leti, a zdravo je. Leti smo izloženi toploti, sunčevim zracima, pa i virusima. Treba nam vode, antioskidanata i imuniteta možda više nego zimi. Evo koje namirnice naročito preporučujem leti.

1. Kukuruz. Ništa bolje ne opisuje leto na Štrandu nego kuvanu kukuruz. Ni deca ni ja ne možemo da posetimo ovo novosadsko kultno mesto bez posete štandu sa kuvanim kukuruzom. Možda nije u planovima ishrane koje pravim, ali kukuruz je svakako zdrava namirnica. Pun vlakana i skroba on je sit, ali se važi sa namirnicu sa srednjim glikemijskim indeksom što znači da svakako ima svoje mesto u ishrani. Kukuruz ima i dva važna antioksidanta – lutein i aksantin koji nas štite od štetnih UV zračenja. Pa eto, ako do sad niste imali dobar izgovor da se bacite na kuvani klip…

2. Ledena kafa. U istraživanju na preko 90000 žena otkriveno je da pijenje kafe smanjuje učestalost pojave karcinoma kože za oko 10%. Lično, ne mogu da se setim prijatnijeg pića od ledene kafe ni boljeg načina da se zaštitim od sunca. I iako kafa neće biti zamena za dobru UV kremu, nije zgoreg popiti koju sa drugaricama, pa eto ako ni zbog čega drugog onda zbog prevencije. BTW u ovoj studiji što su više žene pile kafu, to je bio manji rizik… pa nije da vas nagovaram ali…

3. Trešnje. Njam. Najomiljenije mi voće, a kažu jedno od najzdravijih, bar za nas što se borimo sa kilogramima. Trešnje sadrže antocijanid boju koja, na dosad neobjašnjen način pomaže u gubitku telesne težine. Trešnje su takođe odlične za dobar san i za olakšanje bola u zglobovima i mišićima naročito onog nastalog nakon napornog vežbanja.

4. Paradajz. Tek sam nedavno upoznala osobu koja ne voli paradajz. Ali zdravstveni benefiti ove super voćke (da, voće je jer raste iz cveta) važe i za sok od paradajza ili paradajz pastu. Naime, sve navedene nairnice sadrže srž paradajza – likopen. Ovaj karotenoid koji daje divnu boju paradajzu je istovremeno i naš zaštitnik od opekotina. U jednoj studiji osobe koje su konzumirale paradajz (oko 2 i po kašike paradajz paste) imale su za čak 50% manje opekotina od parnjaka koje nisu jele ovu poslasticu. Šopska ili srpska salata, paradajz običan ili čeri, za doručak ručak ili večeru, pa izvol’te.

5. Lubenica…. je voda. 92% ove predivne povrćke je voda, a ostalo su vlakna i malo šećera. Odlična za sitost, još bolja za hidraciju… a malo i karotena za bolji ten. Nema bolje voćke od sezonske voćke, te uživajte u lubenici kad joj je vreme, kad vam je poslužena direktno sa njive.

6. Maline i borovnice. Koja li je zdravija ili ukusnija bobica? Nema pobednika. Obe divno ukusne, u malo kalorija puno antioksidanata i vlakana, puno dobrobiti. Ubacite ih u sladoled ako već morate, ali najbolje konzumirajte sveže, grickajte umesto kokica ispred letnjeg bioskopa.

Ne znam za vas, ali ja sam ozbiljno ogladnela i ožednela nakon ovog teksta. Odoh na kuvani kukuruz, a za večeru pada šopska salata. Možda bude i koji sladoled ovog leta, ali sam se podsetila šta još ukusno, a mnogo zdravije mogu da jedem u ovim toplim mesecima…

Slobodno postavite pitanja našim autorima u polju za komentar na dnu ove strane. Učestvujte u kreiranju magazina zajedno sa nama.